3 Ιανουαρίου 2017

Μεγάλη Αύξηση Κρουσμάτων Γαστρεντερίτιδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γαστρεντερίτιδας παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς, οι οποίοι επιβιώνουν έως και 72 ώρες και αρκεί ελάχιστη ποσότητα του ιού για τη μετάδοση.
Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα μεταδίδουν τον ιό τους από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους.
Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό
Ιδιαίτερη παρακολούθηση χρειάζονται τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την θεραπεία δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η απώλεια υγρών, η αφυδάτωση.
Επισημαίνεται ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, όπως άλλωστε σε καμία ιογενή νόσο.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.

Η Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπενθυμίζει τους βασικούς κανόνες πρόληψης:
·      Καλό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό, ειδικά πριν από την προετοιμασία φαγητού και μετά τη χρήση τουαλέτας.
·      Αποφυγή επαφής με άτομα που πάσχουν ή, αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, καλό πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή.

·      Άτομα τα οποία πάσχουν, θα πρέπει, για όσο διαρκούν τα συμπτώματά τους και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους, να αποφεύγουν την επαφή, ειδικά με τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin