17 Ιανουαρίου 2017

Από την επίσκεψη παιδαγωγικών ομάδων 1ου Λυκείου Ελασσόνας σε Δίστομο-Καλάβρυτα






Μάρτυρες της τοπικής ιστορίας του Διστόμου και των Καλαβρύτων κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν 55 μαθητές και 5 εκπαιδευτικοί του 1ου Λυκείου Ελασσόνας που συμμετείχαν σε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στις 11,12 και 13 Δεκεμβρίου 2016.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια δύο πολιτιστικών και ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS + που εκπονούν οι παιδαγωγικές ομάδες του σχολείου με θέματα : Μαρτυρίες και Πολεμικά Ολοκαυτώματα κατά το2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με υπευθύνους τους εκπαιδευτικούς : Βαρσαμή Γιώργο Θεολόγο, Σαμαρά Ελένη Αγγλικής Φιλολογίας , Σδρένια Μαρία Αγγλικής Φιλολογίας, Τζέβου Φανή Φιλόλογο, Τσακνάκη Ελένη Μαθηματικό και Ψωμιάδη Στάθη Μαθηματικό .
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές φθάνοντας στο Δίστομο αφού πρώτα επισκέφθηκαν το μνημείο των πεσόντων και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το μουσείο του ολοκαυτώματος που είναι αφιερωμένο στη σφαγή των κατοίκων από τους Ναζί το 1944. Εκεί παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ και ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του μουσείου για τη σφαγή στο Δίστομο και στη συνέχεια στα πλαίσια των δράσεων των προγραμμάτων που υλοποιούν πήραν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις από επιζώντες και από κατοίκους του Διστόμου .
Η Επίσκεψη συνεχίστηκε στα Καλάβρυτα όπου μαζί με τους μαθητές του Λυκείου Καλαβρύτων χωρισμένοι σε μικτές ομάδες των δύο σχολείων ξεναγήθηκαν αναλυτικά στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο μνημείο των πεσόντων .


Στη συνέχεια συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Καλαβρύτων αφιερωμένες στο ολοκαυτώματα και την σφαγή 1000 περίπου κατοίκων της περιοχής από τους ΝΑΖΙ στις 13 Δεκεμβρίου 1944 καθώς αυτό το διήμερο ήταν η επέτειος των δραματικών γεγονότων και η πόλη βρισκόταν σε πένθος.
Ακολουθώντας το πρόγραμμά τους οι μαθητές πήραν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις από επιζώντες και από κατοίκους των Καλαβρύτων
Συγκινημένοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν διαδραστικά την ιστορία του τόπου και παρακολούθησαν το μνημόσυνο και τις τελετές μνήμης με μεγάλο ενδιαφέρον. Παράλληλα έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους κατοίκους τόσο του Διστόμου όσο και των Καλαβρύτων.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην ιστορική από την επανάσταση του 1821 Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας και την αναχώρηση των μαθητών μέσω του οδοντωτού σιδηρόδρομου όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το μοναδικό κάλλος της διαδρομής του φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού. Κατά την επιστροφή οι μαθητές συναντήθηκαν με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα που συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης των Καλαβρύτων και ο οποίος ευχήθηκε τους μαθητές.
Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ : 

https://drive.google.com/drive/folders/0B5RlPkQ8gJR3bTRaMXlWNEN6aXM?usp=sharing


πηγή : http://www.leukipoli.com/?p=26499

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin