18 Δεκεμβρίου 2016

“Η Λιβαδειά αγκάλιασε τους πρόσφυγες και έγινε πρότυπο”


Δημοσίευμα της “Καθημερινής” για τη Φιλοξενία Προσφύγων στη Λιβαδειά




της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ, 16-12-2016



«Πώς σας λένε; Είστε η δήμαρχος; Εγώ είμαι η Φατιμέ. Και έχω μολύβια και τετράδιο. Θέλω να πάω σχολείο». Να κάτι που η δήμαρχος Λιβαδειάς κ. Γιώτα Πούλου δεν περίμενε ότι θα συμβεί κατά την πρόσφατη τελετή υποδοχής της νέας ομάδας προσφύγων που θα φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα της πόλης στο πλαίσιο του προγράμματος Relocation της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ούτε 10 χρόνων δεν ήταν η Φατιμέ και μιλούσε ελληνικά τέλεια. Τα είχε μάθει στο camp στις Θερμοπύλες, όπως φρόντισε να μάθει η κ. Πούλου.

Αυτό το πρόγραμμα έχει υπάρξει μια αποκάλυψη για όλους. Για τη δήμαρχο, που διαπίστωσε πόσα μπορούν να γίνουν με επιμονή και υπομονή, για τη μερίδα των κατοίκων της Λιβαδειάς που είχαν ενστάσεις φοβούμενοι το… ISIS, αλλά είδαν να καταφθάνουν οικογένειες με παιδιά, για τις ίδιες τις οικογένειες των προσφύγων που είδαν πώς είναι να ζεις σε ανθρώπινες συνθήκες, αλλά και για τους δήμους όλης της χώρας που δίσταζαν να δηλώσουν συμμετοχή και τώρα βλέπουν πόσα κερδίζει η Λιβαδειά, σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Η πόλη έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής 74 πρόσφυγες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι μητέρες με μικρά παιδιά από τη Συρία και το Ιράκ, θύματα πολέμου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον ΟΗΕ και αφορά φιλοξενία σε διαμερίσματα και στη Λιβαδειά τα άδεια διαμερίσματα ήταν αμέτρητα. «Το όφελος για όσους είχαν τα σπίτια τους τόσο καιρό κλειστά είναι μεγάλο» εξηγεί η κ. Πούλου. «Ο ΟΗΕ προκαταβάλει τα ενοίκια, είναι ένα σημαντικό βοήθημα γι’ αυτούς τους ανθρώπους». Εξαιτίας του προγράμματος επίσης βρήκαν δουλειά 21 νέοι επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων (μεταφραστές, συνοδοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.), που προσελήφθησαν από την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου (ΚΕΔΗΛ), πάλι με χρήματα του οργανισμού, για να το «τρέξουν». Ανθρωποι νέοι, με προσόντα, που βρίσκονταν μέχρι σήμερα στην ανεργία.

Τοπική οικονομία

Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας είναι σημαντική (το 2017 υπολογίζεται ότι θα «πέσουν» στην τοπική κοινωνία 2 εκατ. ευρώ), όμως δεν ήταν αυτό το κίνητρο που οδήγησε το δημοτικό συμβούλιο να προσχωρήσει στη υλοποίηση της σύμβασης. Ηταν η διάθεση να κάνουν κάτι για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά να το κάνουν σωστά. Η Λιβαδειά είναι ο πρώτος δήμος στη χώρα που εφαρμόζει ολοκληρωμένα το πρόγραμμα Relocation. Είχε προηγηθεί προσπάθεια της Αθήνας, μέσω ΜΚΟ, που όμως δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ και το αντίστοιχο εγχείρημα στη Θεσσαλονίκη ήταν περιορισμένης εμβέλειας. «Εμείς θέλαμε να το κάνουμε μόνοι μας, χωρίς ΜΚΟ. Βλέποντας τα αποτελέσματα, μας έχουν προσεγγίσει δήμοι από όλη τη χώρα, θέλοντας να μάθουν λεπτομέρειες». Ολα έγιναν με κόπο και προσωπικό κόστος. «Εχω τραβήξει πολλά, προσωπικά. Με κατηγορούσαν, με λοιδωρούσαν, μου έστελναν εξώδικα, αλλά εμείς κρατήσαμε σταθερή πορεία και τα καταφέραμε. Την πρώτη ημέρα που θα υποδεχόμασταν το πρώτο γκρουπ των προσφύγων είχε διαρρεύσει ότι θα έρθουν στην πόλη… Ιρακινοί πολεμιστές. Οταν έφτασαν, είδαν παιδάκια αντί για τζιχαντιστές. “Αυτούς φοβάστε;” τους λέγαμε. Το διακωμωδούμε κι εμείς, τι να κάνουμε». Στην υποδοχή βρίσκονται πάντα πρόσφυγες που μένουν ήδη στη Λιβαδειά. «Είναι πολύ συγκινητικό να τους ακούς να τους διαβεβαιώνουν ότι εδώ είναι ασφαλείς, ότι βρίσκονται σε μια όμορφη πόλη με καλούς κατοίκους».

Συνολικά φέτος, η Λιβαδειά θα φιλοξενήσει 330 πρόσφυγες σε 55 διαμερίσματα. Το 2017 θα υποδεχθεί 400 πρόσφυγες σε 70 διαμερίσματα.

Έντυπη
Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin