2 Δεκεμβρίου 2016

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Αράχωβα, η "Μύκονος" του χειμώνα!






Η Αράχωβα Παρνασσού αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους πιο δημοφιλείς πόλους έλξης για τον ελληνικό ορεινό τουρισμό. Πρόκειται για μία κωμόπολη ή καλύτερα μία μικρή ορεινή πόλη που είναι χτισμένη στο δυτικό άκρο του Ν. Βοιωτίας.

Η Αράχωβα έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 2.600 κατοίκους. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις νότιες απολήξεις του όρους Παρνασσός, το βουνό που με 2.457 μ. υψόμετρο κατέχει την 9η θέση στη σχετική λίστα των ελληνικών βουνών.



Η Αράχωβα παλαιότερα αποτελούσε για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών ένα σύντομο σταθμό για αγορά των περίφημων υφαντών της. Λέγεται μάλιστα,  ότι κάποτε το χωριό έφτασε να διαθέτει έως και 1.500 αργαλειούς!
 Όλα όμως άλλαξαν το 1976 με την κατασκευή του πρώτου χιονοδρομικού κέντρου στον Παρνασσό. Η Αράχωβα τότε άρχισε να κατακλύζεται με χιλιάδες Έλληνες τουρίστες, που έρχονταν εδώ κυρίως τη χειμερινή σεζόν με μοναδικό στόχο να επιδοθούν στο σκι.

Η Αράχωβα έτσι πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε ένα ορεινό τουριστικό θέρετρο που δεν της λείπει σχεδόν τίποτε. Σήμερα είναι ένας αρκετά γραφικός οικισμός με παραδοσιακά σπίτια, στενά σοκάκια, ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, δεκάδες ξενώνες, αμέτρητες ταβέρνες και άφθονα ψητοπωλεία και άλλα τόσα καφενεία, ζαχαροπλαστεία, καφέ μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια κλπ. Διαθέτει επίσης εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, φαρμακεία, σχολεία, αστυνομικό τμήμα, ταχυδρομείο, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, μεσιτικά γραφεία, πρακτορείο τύπου, περίπτερα κλπ. κλπ.


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ;

Πώς πάμε στην Αράχωβα; Υπάρχουν τέσσερις τρόποι. Αν ερχόμαστε από Αθήνα έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να πάρουμε τον αυτοκινητόδρομο Α1 και μετά από 93 χλμ. να βγούμε στην έξοδο «Θήβα» συνεχίζοντας στην παλιά εθνική Αθηνών – Λαμίας προς Αλίαρτο και Λειβαδιά. Εκεί στρίβουμε για Δίστομο, Αράχωβα και Δελφούς. Απόσταση Αθήνα – Αράχωβα 162 χλμ. Η δεύτερη είναι να μην βγούμε για Θήβα αλλά να συμπληρώσουμε στην εθνική 119 χλμ. και να βγούμε στην έξοδο «Κάστρο» με κατεύθυνση προς Ορχομενό, Λειβαδιά, Δίστομο, Αράχωβα και Δελφούς. Απόσταση Αθήνα – Αράχωβα 170 χλμ. Η δεύτερη λύση, παρά τα 8 επιπλέον χιλιόμετρα, είναι λίγο συντομότερη χρονικά αλλά και πολύ ασφαλέστερη, καθώς το κομμάτι από την έξοδο της Θήβας ως τη Λειβαδιά (μήκους 50 χλμ.) είναι αρκετά επικίνδυνο. Εννοείται ότι όταν λέμε Αθήνα αφετηρία θεωρείται η Ομόνοια.

Αν ερχόμαστε από βόρεια Ελλάδα θα περάσουμε τη Λαμία και θα βγούμε από τον κόμβο «Μπράλος» με κατεύθυνση Άμφισσα και Πάτρα. Θα μπούμε μέσα στη Γραβιά αλλά θα έχουμε το νου μας να στρίψουμε αριστερά προς Μαριολάτα και Λιλαία. Αμέσως μετά τη Λιλαία στρίβουμε δεξιά προς Επτάλοφο (Αγόριανη) και Αράχωβα.

Αν ερχόμαστε από Ναύπακτο θα περάσουμε το Γαλαξίδι και την Ιτέα αλλά στη συνέχεια θα αφήσουμε το δρόμο που πάει για Άμφισσα και θα στρίψουμε δεξιά για Δελφούς και Αράχωβα.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ


Ο Παρνασσός διαθέτει δύο χιονοδρομικά κέντρα.  Tο «χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού» (που βρίσκεται στις θέσεις Κελάρια και Φτερόλακκα και λειτουργεί υπό την ευθύνη της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης). Παλαιότερα τα Κελάρια και η Φτερόλακκα ήταν ξεχωριστά χιονοδρομικά, ήδη όμως με την εγκατάσταση του lift «Ερμής» αυτά έχουν ενοποιηθεί. Το «χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού» θεωρείται το πιο οργανωμένο της Ελλάδας. Διαθέτει συνολικά 32 πίστες (baby, αρχαρίων, μπλε, κόκκινες και μαύρες), 7 εναέριους αναβατήρες – lift, 6 συρόμενους και 4 baby. Το υψόμετρο ξεκινάει από τα 1.600 μ. (τα πάρκινγκ) και φτάνει έως τα 2.260 μ. Οι πίστες έχουν μήκος από 50 μ. έως και 4.000 μ. Θα βρούμε καφέ μπαρ, εστιατόρια, σχολές εκμάθησης σκι και καταστήματα ενοικίασης ιματισμού και εξοπλισμού.



ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ


Η Αράχωβα έχει δεκάδες καταστήματα που μπορούν να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές ανάγκες ακόμη και των πιο ιδιότροπων πελατών. Τα περισσότερα βρίσκονται πάνω στον κεντρικό δρόμο. Στις βιτρίνες τους συνήθως φιγουράρουν ρούχα, παπούτσια, δερμάτινα, κοσμήματα, ρολόγια, τσάντες, είδη του σκι, διακοσμητικά, είδη δώρων, αξεσουάρ μόδας, παιχνίδια, κηροπήγια, είδη λαϊκής τέχνης, γούνες, βιβλία, υφαντά, κιλίμια, ταγάρια, φουστανέλες, γκλίτσες, τσαρούχια, ξυλόγλυπτα κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αράχωβα έχει μακρά παράδοση στην υφαντουργία, καθώς τα παλιά τα χρόνια (πριν να έλθει ο τουρισμός) σχεδόν κάθε σπίτι διέθετε και από έναν αργαλειό. Σήμερα βέβαια είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιο από τα εκατοντάδες κιλίμια – «καρπίτια» στην ντοπιολαλιά – που κρέμονται στα μαγαζιά είναι αυθεντικό αραχωβίτικο…



Άλλη λύση είναι να κατευθυνθούμε σε κάποιο από τα καταστήματα ντελικατέσεν που διαθέτουν χίλια δυο λαχταριστά καλούδια. Πανταχού παρόν το πασίγνωστο τυρί του Παρνασσού, η εξαιρετική φορμαέλα Αράχωβας. Πρόκειται για ένα πικάντικο υποκίτρινο ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και αποκλειστικά από ζώα που βόσκουν στα λιβάδια του Παρνασσού. Ωριμάζει μέσα σε καλαθάκι και διατίθεται σε κυλινδρικό σχήμα μήκους περίπου 20 cm. Η φορμαέλα είναι προτιμότερο να τρώγεται τηγανητή ή ψητή στα κάρβουνα.

Θα βρούμε φυσικά και οψιμοτύρι, κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και γαλοτύρι. Οι ντόπιοι το λένε απλώς ψιμοτύρι και το παντρεύουν συνήθως με λίγο ξερό κρεμμύδι. Και σίγουρα θα βρούμε και χειροποίητες χυλοπίτες και φέτα Παρνασσού και τραχανά και γιαούρτι και γλυκά μυγδαλάτα και γλυκά καρυδάτα και ελατόμελο και μυζήθρα και λουκάνικα αραχωβίτικα και βούτυρο και τσίπουρο ντόπιο και λικέρ και μαρμελάδες και γλυκά κοκοτάκια και άφθονα κρασιά.

partetavouna

planetnews

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19:44

    Γιάννη Γεωργακο φίλε μου εννοείς τον δήμαρχο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin