19 Οκτωβρίου 2016

Δίστομο : Επίσκεψη Τόσκα , αρχηγών Πυροσβεστικής και Αστυνομίας καθώς και δόκιμοι σχολών (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)




ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δόκιμοι των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής συνοδευόμενοι από τους Αρχηγούς των Σωμάτων και τον κ. Τόσκα επισκέφθηκαν το Δίστομο


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο βρέθηκε σήμερα, 19 Οκτωβρίου 2016, στο Δίστομο για προσκύνημα στο Μαυσωλείο και στο Μουσείο Θυμάτων ναζισμού στο πλαίσιο επίσκεψης σπουδαστών σχολών της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Οι επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους μαρτυρίου όπως το Δίστομο και τα Καλάβρυτα καθιερώθηκαν προκειμένου να γνωρίσουν οι σπουδαστές των Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Σχολών σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας και να εδραιωθούν οι δημοκρατικές και πατριωτικές αντιλήψεις», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Χωρίς τη γνώση της ιστορίας μας δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το τόπο μας. Το φασισμό και το ναζισμό τον πλήρωσε με αίμα η χώρα μας – η χώρα η οποία γέννησε τη Δημοκρατία. Και αυτό δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να το υπενθυμίζουμε στη νέα γενιά. Η εδραίωση της Δημοκρατίας απαιτεί ένα διαρκή αγώνα», τόνισε ο Νίκος Τόσκας.

Η επίσκεψη στο Δίστομο πλέον εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων των Σχολών για να μάθουν οι νεώτερες γενιές για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα και να τιμήσουν τα θύματα. Φέτος η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Τόσκας, όταν διετέλεσε υφυπουργός Άμυνας, είχε πρωτοστατήσει στην καθιέρωση επισκέψεων σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών στα μαρτυρικά χωριά του Διστόμου και των Καλαβρύτων.

Στη σημερινή εκδήλωση παρών ήταν ο Αργύρης Σφουντούρης, επιζών της σφαγής του Διστόμου. Έχασε τους γονείς του και δεκάδες συγγενείς, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε ορφανοτροφεία της Αθήνας, αργότερα βρέθηκε στην Ελβετία, σπούδασε μαθηματικά και αστροφυσική και συμμετέχει στον αγώνα για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο ίδιος εξιστόρησε τα γεγονότα μιλώντας στους σπουδαστές των σχολών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής τους οποίους και κάλεσε να του υποβάλλουν ερωτήσεις.

«Σε αυτό το Μαυσωλείο δεν φιλοξενούνται μόνον τα οστά των 218 κατοίκων του Δίστομου· φιλοξενούνται, στο σύνολό τους, ο πόνος και οι θυσίες ενός ολόκληρου λαού. Είναι ο τόπος αυτός ιστορικό ορόσημο του έθνους μας· είναι χώρος ιερός, χώρος προσκυνήματος», σημείωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Όπως επισήμανε είναι ο χώρος που κατά τον ποιητή Γ. Ρίτσο «εδώ πονά η σιωπή». «Γι’ αυτό και η παρουσία η δική μας και των Δοκίμων
Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στο χώρο αυτό, προσκυνηματικό χαρακτήρα έχει. Να τιμήσουμε τη μνήμα και τη θυσία των θυμάτων του ναζισμού, να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας το χρέος μας, να αποδώσουμε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας για τη θυσία τους. Και να υποσχεθούμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για έναν κόσμο περισσότερο δίκαιο, περισσότερο ειρηνικό, δημοκρατικό και ανθρώπινο», υπογράμμισε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

«Το ηρωικό Δίστομο, όπως και άλλα χωριά της ελληνικής επικράτειας, δεν γλίτωσε ότι τη λύσσα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος. «Έχουμε χρέος όλοι εμείς να διατηρήσουμε ανεξίτηλα στη μνήμη μας όλα αυτά τα γεγονότα ώστε να θυμούνται οι μεγάλοι και να διδάσκονται οι νεότεροι την ιστορία του τόπου μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Είναι τιμή μας να έχουμε σήμερα στο τόπο μας μελλοντικά στελέχη και αξιωματικούς που θα επανδρώσουν τα σώματα της ΕΛ.ΑΣ. Σε ένα τόπο που η ιστορία έμελλε να τον φορτώσει με βαριά κληρονομιά», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ιωάννης Γεωργακός. «Είναι μια κληρονομιά τη μνήμη της οποίας προσπαθούμε να τη διατηρούμε ζωντανή. Όχι για να μεμψιμοιρούμε αλλά για την αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Για να βοηθήσουμε στην παιδευτική διαδικασία της ιστορίας αφού, όπως όλοι ξέρουμε, όποιος ξεχάσει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Στον τόπο μας ο ναζιστικός ολοκληρωτισμός έδειξε το πιο ειδεχθές του πρόσωπο. Εδώ άνθρωποι ξέχασαν για έξι ώρες την ανθρώπινη ιδιότητά τους και μεταβλήθηκαν σε φονικές μηχανές σπέρνοντας τον πόνο και τον όλεθρο. Το Δίστομο στέκει εδώ έχοντας πια γιατρέψει τις πληγές του προσδοκώντας όμως την οφειλόμενη δικαίωσή του. Ως αιρετός εκπρόσωπος του Δήμου αυτού σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και σας παρακαλώ φεύγοντας να θυμάστε ότι η τρομερή ανθρωποθυσία των αμάχων Διστομιτών τότε μόνο θα βρει τη δικαίωσή της, όταν η σύγχρονη και οι επερχόμενες γενιές ορκιστούν στις ψυχές των θυμάτων ότι θα φράξουν το δρόμο σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του φασισμού και του ναζισμού και θα θεμελιώσουν σε ατράνταχτο βάθρο τους δημοκρατικούς θεσμούς», υπογράμμισε ο Ιωάννης Γεωργακός.

Τους σπουδαστές και την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Ιωάννης Γεωργακός και ο Αντιδήμαρχος Λουκάς Ζήσης, ενώ στο μουσείο θυμάτων ναζισμού ο πρόεδρος Αθανάσιος Πανουργιάς, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και ο Λουκάς Δημάκας, μέλος της διευρυμένης Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων.



Στο Δίστομο ο υπουργός προστασίας του πολίτη... από LAMIASTARGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin