12 Οκτωβρίου 2016

Αράχωβα, η νύφη του Παρνασσού.


Η ΚΟΣΜΙΚΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ




Μπορεί η Αράχωβα να ετοιμάζεται να υποδεχτεί επίσημα το χειμωνιάτικο πέπλο της, το οποίο, κατά κοινή ομολογία, της ταιριάζει απόλυτα, ωστόσο αυτές τις μέρες απλώνει τη γοητεία της κάτω από τις φθινοπωρινές αχτίδες του ήλιου και ξεσηκώνει κάθε λογής περιηγητικές διαθέσεις, ήρεμες ή και περιπετειώδεις.

Η κοσμική κωμόπολη της Βοιωτίας, μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα, χτισμένη στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, αν και έχει κερδίσει τον τίτλο της βασίλισσας του χειμώνα, μας αποδεικνύει πως δεν είναι μόνο… για λευκά weekends. Οι φθινοπωρινές βόλτες στον κεντρικό δρόμο και στις λιθόκτιστες πλατείες της μονοπωλούν το ενδιαφέρον, ντόπιων και επισκεπτών. Απολαύστε ότι τραβά η όρεξή σας είτε στα στιλάτα καφέ είτε στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα εντυπωσιακά εστιατόρια. Αξιοσημείωτο είναι πως το τουριστικό προφίλ της Αράχωβας ανανεώνεται συνεχώς, σε κάθε σας βήμα.

Ανεβείτε τα λιθόκτιστα σκαλάκια και φθάστε στην κορυφή του λόφου της κωμόπολης, όπου δεσπόζει η ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεώργιου. Η θέα στο δελφικό τοπίο είναι συναρπαστική. Για την ιστορία, να θυμάστε πως σε αυτό το σημείο, το 1826, οι ντόπιοι, με επικεφαλής τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, νίκησαν το στρατό του Μουστάμπεη. Επίσης, πολύ όμορφη βόλτα είναι εκείνη που περνά από τον απόκρημνο Βράχο της Ώρας, όπου δεσπόζει το ρολόι-σήμα κατατεθέν της Αράχοβας. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η εκκλησία της Θεοτόκου, η οποία χρονολογείται από το 1676, ενώ βόρεια του βράχου, στην αριστερή πλευρά του κεντρικού δρόμου, θα συναντήσετε το εμβληματικό νεοκλασικό πρώην Δημοτικό Σχολείο, το οποίο χτίστηκε στα 1910.



Όσους περιπάτους και αν κάνετε στο πιο όμορφο μπαλκόνι της Βοιωτίας, πάντα θα καταλήγετε στην… τοπική γαστρονομία. Το τζάκι είναι αναμμένο ή περιμένει καρτερικά να μοιράσει ζεστασιά και ο Παρνασσός στέκει επιβλητικά μπροστά σας. Γευθείτε το φημισμένο κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, τις χυλοπίτες και τα παραδοσιακά μεζεδάκια. Και φυσικά, να δοκιμάσετε τη διάσημη «φορμαέλα». Πρόκειται για το ιδιαίτερο τυρί το οποίο ταιριάζει μοναδικά με το ονομαστό αραχωβίτικο κρασί. Οι νύχτες στην Αράχωβα έχουν κάτι μαγικό. Απολαύστε το ποτό σας σε ένα από τα όμορφα μπαρ, τα οποία, καθώς η νύχτα περνά, γίνονται… κλαμπ με πολλά ντεσιμπέλ.

Ο Παρνασσός είναι ένα πλούσιο βουνό, που κάθε εποχή του χρόνου ξέρει να μας εκπλήσσει. Λίγες ημέρες πριν υποδεχτεί το λευκό πέπλο του, περιηγηθείτε στο μαγικό του κόσμο και αναζητήστε σηματοδοτημένα μονοπάτια μέσα στο δάσος. Όσοι εντυπωσιαστείτε από την ομορφιά του, να θυμάστε πως υπάρχουν διαδρομές που καταλήγουν στην Αγόριανη, στο υπέροχο ορεινό χωριό, που είναι φωλιασμένο στο πράσινο και τα τρεχούμενα νερά. Φυσικά, για να προσεγγίσετε τον οικισμό υπάρχει και η επιλογή του αυτοκινήτου. Η Αγόριανη απέχει οδικώς 22 χλμ. από την Αράχωβα. Όταν χορτάσετε την περατζάδα στην Αράχωβα και την Αγόριανη, έχετε ακόμα δυο επιλογές. Η μία οδηγεί προς τους ξακουστούς διεθνώς Δελφούς και η άλλη στο γραφικό παραθαλάσσιο Γαλαξίδι. Το λίκνο του αρχαίου κόσμου και για περισσότερα από χίλια χρόνια ο «ομφαλός της Γης» προσφέρει εικόνες-θησαυρούς του δελφικού εδάφους.

Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. Αν στραφείτε προς το κουκλίστικο Γαλαξίδι, θα συναντήσετε θαλασσινές εικόνες… Πολύχρωμα καπετανόσπιτα, παραθαλάσσια ουζερί και περιηγήσεις στο χθες και στο σήμερα. Επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο και τις δύο μεγάλες εκκλησίες του Γαλαξιδίου, τον Αϊ-Νικόλα με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την Αγία Παρασκευή.


http://www.eleftherostypos.gr/taxidi/43105-araxova-i-nyfi-tou-parnassou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin