3 Αυγούστου 2016

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος «Καθαρίζει» για τις Παραλίες




Κολυμπήστε ελεύθερα και βουτήξτε άφοβα προτρέπει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σε δελτίο Τύπου που δημοσίευσε σήμερα ως απάντηση σεπρόσφατη έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), η οποία προειδοποιούσε ότι πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής (Σαρωνίδα, Καβούρι, Λαγονήσι) είναι ακατάλληλες για κολύμβηση.

Η εν λόγω έρευνα έκανε το γύρο των μίντια και το ΠΑΚΟΕ αναφέρει στο site του ότι η έρευνα καταλληλότητας των υδάτων διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το VICE επικοινώνησε με το γραφείο του Πρύτανη, κ. Ιωάννη Γκόλια, συνεργάτες του οποίου μάς ξεκαθάρισαν ότι: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία επίσημη συνεργασία με το ΠΑΚΟΕ. Δεν έχουμε δώσει έγκριση για καμία μορφή συνεργασίας με το συγκεκριμένο φορέα και διερευνούμε το θέμα».

Το Υπουργείο διευκρινίζει ότι πάνω από το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής κατάστασης για κολύμβηση και κατηγορεί την έρευνα της ΠΑΚΟΕ για αοριστία καθώς τα εργαστήριά του δεν κατονομάζονται και συνεπώς δεν μπορεί να ελεγχθεί κατά πόσο είναι διαπιστευμένα. Την ίδια ώρα το ΥΠΕΝ μιλά για καταφανή έλλειψη επιστημονικής πληρότητας του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών να συντάσσει τέτοιες εκθέσεις καθώς και για μη τήρηση των ερευνητικών προδιαγραφών.

Επίσης σημειώνεται ότι ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της ποιότητας των ακτών κολύμβησης της χώρας είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα στοιχεία που συλλέγονται υποβάλλονται στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αξιολόγηση.

«Η λήψη και η ανάλυση τυχαίων δειγμάτων με τρόπο μη επιστημονικό εγείρει αμφιβολίες ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των αποτελεσμάτων, παραπλανεί και μειώνει το ζωτικής σημασίας τουριστικό προϊόν της χώρας» γράφει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

«Ήρθαν πριν λίγες μέρες στο καφενείο και χωρίς να μας εξηγήσουν τι κάνουν, μας είπαν: "Μπορούμε να πάρουμε λίγο νερό;" και έφυγαν. Είναι πρακτική της ΠΑΚΟΕ να κάνουν δειγματοληψία εσκεμμένα από προβληματικά σημεία ώστε να απειλούν τους Δήμους μετά...», δήλωσε ανώνυμα στο VICE αιρετό μέλος Δήμου της Στερεάς Ελλάδας που γνωρίζει τη δράση του ΠΑΚΟΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016 ο δήμαρχος Αγκιστρίου, Γιάννης Αθανασίου, απέστειλε εξώδικο στο ΠΑΚΟΕ, κατηγορώντας το φορέα ότι έβγαλε ακατάλληλες κάποιες παραλίες στο νησί επειδή ο Δήμος αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει ενημερωτική και ψυχαγωγική εκδήλωση του ΠΑΚΟΕ στο Αγκίστρι.

Το VICE επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΑΚΟΕ, κ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος αρχικά δήλωσε ότι δε γνώριζε για την ανακοίνωση του Υπουργείου και σε επόμενο τηλεφώνημα μάς ενημέρωσε ότι το ΠΑΚΟΕ κάνει σύσκεψη για να απαντήσει άμεσα στις κατηγορίες εις βάρος του. Σχετικά με τη συνεργασία του με το Μετσόβιο, είπε στο VICE ότι «συνεργαζόμασταν απλώς με κάποιους καθηγητές του Πολυτεχνείου χωρίς να έχουμε υπογράψει επίσημα κάποιο χαρτί με το ΕΜΠ».

Βάσει του τελευταίου update του VICE, το ΠΑΚΟΕ έχει αφαιρέσει από τις ανακοινώσεις του ότι συνεργάζεται με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

http://www.vice.com/gr/read/ypourgeio-perivallontos-katharizei-gia-paralies-pakoe?utm_source=vicefbgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin