Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Οι Δελφοί ανάμεσα στους 10 κορυφαίους ανά τον κόσμο αρχαιολογικούς χώρους
Ένα ταξίδι στο χρόνο μόλις ξεκίνησε μέσα από δέκα εντυπωσιακά και άκρως ιστορικά μνημεία ανά τον κόσμο. Ο λόγος για το top 10 του κορυφαίου αμερικάνικου ταξιδιωτικού περιοδικού Conde Nast Traveler, το οποίο ανέδειξε τα πιο σπουδαία και επιβλητικά μνημεία που στέκουν ακόμα αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου, δίνοντάς μας την δυνατότητα να γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε αρχαίους πολιτισμούς......

Η Ελλάδα στην όγδοη θέση του αμερικάνικου Conde Nast Traveler 

Τα εντυπωσιακά ανρθωπόμορφα γλυπτά από πέτρα στα Νησιά του Πάσχα 

Στην πρώτη θέση φιγουράρει ο πήλινος στρατός "Terracotta Army" στην Κίνα, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1974, αποτελείται από περίπου 6.000 πήλινους στρατιώτες και συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Ακολουθούν τα καλύτερα διατηρημένα στον κόσμο Ρωμαϊκά Λουτρά που εντοπίζονται στο Μπαθ, στη Μεγάλη Βρετανία και την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν τα πανήψυλα και άκρως επιβλητικά ανθρωπόμορφα γλυπτά από πέτρα στα Νησιά του Πάσχα στη Χιλή. 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέτρας στην Ιορδανία 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέτρας στης Ιορδανία συναντάται
στην τέταρτη θέση, ενώ η πεντάδα ολοκληρώνεται με το μνημείο Τικάλ, στο ομώνυμο Εθνικό Πάρκο στη Γουατεμάλα. Στην έκτη θέση συναντάται το Pueblo Bonito στο Νέο Μεξικό με την αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου στο νότιο Περού να ακολουθεί. Ένας ελληνικός πολυφωτογραφημένος και από τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας βρίσκεται στην όγδοη θέση. Το top 10 ολοκληρώνεται με το Κάστρο Montezuma, στην Αριζόνα και το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο Angkor Wat στην Καμπότζη, αντίστοιχα στην ένατη και δέκατη θέση. 


Στην όγδοη θέση, λοιπόν, φιγουράρουν οι Δελφοί, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Γνωστοί ως ο "Ομφαλός της Γης", ήταν ο τόπος όπου, κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, λειτουργούσε το πιο ξακουστό και σημαντικό μαντείο του ελληνικού κόσμου. Η πρώτη αναφορά στην πόλη γίνεται από τον Όμηρο, με την ονομασία Πυθώ. Το μαντείο άκμασε μεταξύ του 6ου και του 4ου αιώνα π.Χ., όταν οι χρησμοί εκφράζονταν σε μορφή στιχομυθίας από την Πυθία και μεταφέρονταν στους ενδιαφερόμενους από τους ιερείς του ναού του Απόλλωνα. Η φήμη του ιερού έφτανε μέχρι τα πέρατα του κόσμου, με αποτέλεσμα να καταφτάνουν εδώ από ισχυροί ηγεμόνες μέχρι και απλοί θνητοί που επιθυμούσαν να συμβουλευτούν το θεό. 


Σήμερα, η φήμη των Δελφών συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για αμέτρητους τουρίστες και επισκέπτες, που επιλέγουν το συγκεκριμένο προορισμό είτε ως ορμητήριο, είτε ως ημερήσια εκδρομή από την κοντινή Αράχωβα με σημεία αναφοράς τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. 

Δείτε ολοκληρωμένη την λίστα του Conde Nast Traveler 

1. Terracotta Army, Xi'an, Κίνα 

2. Ρωμαϊκά Λουτρά, Μπαθ, Αγγλία 

3. Moai, Νησιά του Πάσχα, Χιλή 

4. Πέτρα, Ιορδανία 

5. Τικάλ, Εθνικό Πάρκο Τικάλ, Γουατεμάλα 

6. Pueblo Bonito, Chaco Culture National Historical Park, Νέο Μεξικό 

7. Μάτσου Πίτσου, Περού 

8. Δελφοί 

9. Κάστρο Montezuma, Camp Verde, Αριζόνα 

10. Angkor Wat, Siem Reap, Καμπότζη 

greekguide.com

Σχόλια Facebook

Blog Widget by LinkWithin