25 Μαΐου 2016

Αράχωβα: Ελκυστικός προορισμός και τους θερινούς μήνες




Στη σκέψη όλων μας η Αράχωβα είναι συνδεδεμένη με τον χειμερινό τουρισμό, με τα ξύλινα σαλέ και το χιονοδρομικό της κέντρο, με οτιδήποτε τέλος πάντων παραπέμπει σε χαμηλές θερμοκρασίες και διακοπές… βορειοευρωπαϊκού τύπου. Ωστόσο το εξαιρετικής ποικιλίας ανάγλυφο της ελληνικής γης, που φέρνει κοντά τις ψηλές κορυφές με τις γαλάζιες παραλίες και τα δάση κοντά στα ποτάμια, αλλά και η «γραμμή» των αρμόδιων φορέων να καταστήσουν τη χώρα μας τουριστικό προορισμό για όλο το έτος, έχουν αλλάξει αυτή την εντύπωση.

Κατ’ αρχάς η εγγύτητά της με τους Δελφούς είναι από μόνη της αρκετή για να προσελκύσει όλες τις εποχές τουρίστες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αρχαιολογία, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα διαμείνουν εδώ προτού επισκεφτούν και ξεναγηθούν σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου. Και εδώ θα επιστρέψουν για τη διανυκτέρευσή τους, αφού βέβαια χαλαρώσουν σε κάποιο από τα μπαράκια ή τις καφετέριές της.

Κι όχι μόνο αυτό. Κάτι η πλούσια κτηνοτροφική παραγωγή της Αράχωβας, κάτι ο βουνίσιος αέρας που πάντα… ανοίγει την όρεξη, η όμορφη κωμόπολη του Παρνασσού αναγκάζει ακόμη και τους συνήθως ολιγόφαγους ξένους να εξοκέλλουν και να μη σταματούν να παραγγέλνουν στα γραφικά ταβερνάκια της. Και η αλήθεια είναι πως η Αράχωβα έχει τόσο πολλά ποιοτικά προϊόντα που όχι μόνο επαρκούν για τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της αλλά και εμπλουτίζουν τα σχετικά καταστήματα όλων των ελληνικών πόλεων.

Εξάλλου το μεγάλο υψόμετρο και η πυκνή βλάστηση της Αράχωβας υπόσχονται ένα πιο ήπιο καλοκαίρι ακόμη και όταν το θερμόμετρο χτυπάει… σαραντάρια. Τα καταλύματά της, που είναι εναρμονισμένα με το περιβάλλον και έχουν χτιστεί με πέτρες οι οποίες προσφέρουν δροσιά τους θερινούς μήνες, εξασφαλίζουν μια πραγματικά αναζωογονητική σιέστα στους επισκέπτες της. Ακόμη όμως και το πρωινό, ο καφές ή το γεύμα κάτω από τον ίσκιο των πλατύφυλλων δέντρων είναι μια εμπειρία που μένει αξέχαστη στους ξένους τουρίστες.

Όσοι πάλι δεν μπορούν να διανοηθούν καλοκαιρινές διακοπές χωρίς θάλασσα θα εκπλαγούν ευχάριστα αν μάθουν ότι σε μικρή απόσταση από την Αράχωβα υπάρχουν παραλίες που δεν έχουν «μολυνθεί» από τον μαζικό τουρισμό και έχουν διατηρήσει τον… πριβέ χαρακτήρα τους. Αυτές είναι ο Άγιος Βασίλειος, στον ομώνυμο οικισμό, όπου υπάρχουν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, το Καλαμάκι, παραλία με χοντρή άμμο, η Λιβαδόστρα, που παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, οι παραλίες της Αλυκής, ενός πολύ γνωστού θερέτρου της Βοιωτίας, με χοντρή άμμο και βότσαλο, η ακτή Σαράντη στον ομώνυμο οικισμό και ο Άγιος Νικόλαος, με το νησάκι Κούβελος στα ανοιχτά του, όπου έχουν αποκαλυφθεί αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο επισκέπτης της Αράχωβας λοιπόν μπορεί να πραγματοποιήσει ολιγόωρες αποδράσεις σε κάποιες από αυτές τις παραλίες ή ακόμη να μοιράσει τις μέρες των διακοπών του ώστε να πάρει γεύση και από βουνό και από θάλασσα, ενώ έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει και άλλους αρχαιολογικούς χώρους πέραν των Δελφών, όπως εκείνοι των Πλαταιών, των Λεύκτρων και άλλοι.

Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως η Αράχωβα διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα εκτός από αυτά που ήδη γνωρίζαμε και χάρη σε αυτά αρχίζει σιγά-σιγά να διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο κομμάτι και από την πίτα του θερινού τουρισμού.

Πηγή πληροφοριών: efzin ξενοδοχείο αράχωβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin