19 Μαρτίου 2016

Συνεχείς οι συμπλοκές στο Ελληνικό - Με χειρόγραφα σημειώματα διακινούν τους τραυματίες



Χαοτική είναι πλέον η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται μέσα στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Με πολλά ρεπορτάζ μας, έχουμε καταξείξει την ανοργανωσιά των αρμοδίων αρχών και τη μη εφαρμογή των κανόνων διαχείρισης και διαμονής μεταναστών και προσφύγων στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας. 

Αυτή την στιγμή σε τρία σημεία, στις αναχωρήσεις (κτίριο Σενγκεν), στο γήπεδο του Χόκεϋ, και στο γήπεδο του Baseball φιλοξενούνται περίπου 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες από διαφορετικές εθνικότητες, θρησκείες, ήθη και έθιμα δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα.

Πριν από τρεις ημέρες γύρω στις 17:30 η υπεύθυνη της εγκατάστασης στο Χόκεϋ που φιλοξενεί περίπου 1.200 μετανάστες και πρόσφυγες φέρεται να τηλεφώνησε αλλόφρων σε υπάλληλο ιδιωτικής φύλαξης, λέγοντάς του έντρομη να ειδοποιήσει την αστυνομία που βρίσκεται στην είσοδο της εγκατάστασης διότι γίνονται εκτεταμένα επεισόδια για ακόμα μία φορά μεταξύ μεταναστών.

Οι συμπλοκές συνέβησαν ανάμεσα στις σκηνές που έχουν στηθεί μπροστά από την εγκατάσταση του Χόκεϋ μεταξύ 40 Αφγανών και 100 περίπου Ιρανών. Από τις συμπλοκές, σύμφωνα με καλά πληροφηρημένες πηγές, τέσσερα άτομα μετέβησαν στο νοσοκομείο Γεννηματά με χτυπήματα από λοστούς ενώ ένας εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση. Αρκετά άτομα φέρουν εκδορές και μώλωπες χωρίς η κατάταστάση τους να εμπνέει ανησυχία.

Αμέσως κλήθηκε διμοιρία των ΥΑΤ (τα ΜΑΤ με την χακί στολή που καλούνται σε "δύσκολες" καταστάσεις). Τελικά τα πνεύματα μετά από λίγο ηρέμησαν και στον χώρο κλήθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ προκειμένου να παραλάβουν τους τραυματίες.

Ωστόσο το κλίμα παραμένει έκρυθμο και η εντύπωση των υπευθύνων είναι ότι πολύ σύντομα οι συμπλοκές θα γενικευτούν και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι με την δύση του ηλίου όλοι οι εθελοντές στην κυριολεξία "εξαφανίζονται" από το πρ. αεροδρόμιο καθώς λόγω των συμπλοκών φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα ενώ κατά την διάρκεια των τελευταίων επεισοδίων, οι εθελοντές έτρεχαν έντρομοι να προφυλαχθούν πίσω από τους άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κατάσταση πλέον στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτη, τριτοκοσμική και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνη για την ασφάλεια όσων διαμένουν εκεί, ενώ πολλοί εθελοντές φέρεται να έχουν εγκαταλήψει τον χώρο, και να παραμένουν μονάχα υπάλληλοι ΜΚΟ. 

Οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε γυναίκες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο ανάμεσα στους μετανάστες και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοτικός υπάλληλος που καθαρίζει του κάδους σκουπιδιών στις εγκαταστάσεις, οι νεαρές γυναίκες που φιλοξενούνται στον χώρο μόλις σκοτεινιάσει αποφεύγουν να κυκλοφορούν, και αν παραστεί ανάγκη μόνο με συνοδεία συγγενών τους.

Απορίας άξιον είναι η αποσιώπηση από πλευράς πολιτείας και ΜΚΟ της πραγματικής κατάστασης μέσα στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού. Υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων στα δημοτικά συμβούλια των όμορων δήμων που έχουν κληθεί, έχουν παρουσιάσει μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτη που πραγματικά υπάρχει. Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στον χώρο, ενώ υποστηρίζουν ότι όλα κυλάνε αρμονικά, αποσιωπώντας σοβαρά περιστατικά συμπλοκών, ξυλοδαρμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Σήμερα αποκαλύπτουμε ένα από τα χειρόγραφα σημειώματα με τα οποία φέρεται να διακινούνται οι τραυματίες του κέντρου φιλοξενίας ώστε να μην υπάρχει επίσημη εγγραφή των περιστατικών. 

To χειρόγραφο σημείωμα με ημερομηνία 16/3/16 αναφέρει:

Παράκληση να τον δουν οι γιατροί (ορθοπεδικός). Τον έχουν χτυπήσει σε καβγά. Πονάει όλο του το χέρι. Ευχαριστώ πολύ (ακολουθεί το όνομα της υπευθύνου της εγκατάστασης)


Το συγκεκριμένο σημείωμα βρέθηκε πάνω σε έναν υπήκοο Πακιστάν που προσπάθησε να μπει μέσα στον χώρο φιλοξενίας. Όπως δήλωσε στους αστυνομικούς, του το είχε πουλήσει ένας ομοεθνής του που είχε τραυματιστεί σε συμπλοκή για 30 ευρώ, λέγοντας του ψευδώς ότι με αυτό το σημείωμα θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα σε όλους τους χώρους φιλοξενίας στο Ελληνικό!!!

Ο μετανάστης μη γνωρίζοντας ελληνικά και μη έχοντας άλλο έγγραφο καταγραφής της παρουσίας του στην Ελλάδα, παρουσίασε το συγκεκριμένο σημείωμα στην πύλη εισόδου πιστεύοντας ότι θα εισέλθει χωρίς κανένα πρόβλημα. Φυσικά οι υπεύθυνοι ασφαλείας του αρνήθηκαν την είσοδο. Αυτός και άλλοι ομοεθνείς του φυσικά δεν πτοήθηκε και μπήκε στους χώρους φιλοξενίας από παρακείμενη "ανεπίσημη" είσοδο η οποία δεν ελέγχεται από κανέναν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin