19 Φεβρουαρίου 2016

AΛOYMINION EΛΛAΔOΣ : Nίκη των εργατών.



Οι εργάτες στην Αλουμίνιον της Ελλάδος πίστεψαν στην ανάγκη να αγωνιστούν για την αξιοπρέπειά τους, συσπειρώθηκαν, συντονίστηκαν, αγωνίστηκαν και κέρδισαν.

Νίκη των εργατών στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, αποτελεί η συμφωνία που παρουσίασε για επικύρωση το ΔΣ του σωματίου τους, στη γενική τους συνέλευση στις 11/2. Η νέα σύμβαση επικυρώθηκε με 80%.
Η συμφωνία αυτή δίνει αύξηση στον κατώτερο βασικό μισθό στο εργοστάσιο 50 ευρώ το μήνα και 6 ευρώ κουπόνια σίτισης για κάθε μέρα εργασίας σε όλους. Σε όσους δουλεύουν βάρδια 3x8 επαναφέρει τις 37,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα ενώ στο υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα δίνονται 3 ημέρες επιπλέον κανονική άδεια και μια ειδική, του Αγίου Πνεύματος.
Η επιτυχία αυτή ήρθε αφού ήδη οι εργαζόμενοι είχαν μπει στον πρώτο μήνα μετενέργειας. Οφείλεται δε στην αποφασιστικότητά τους για αγώνες που απέδειξαν με την ψήφο τους στις μαζικές γενικές συνελεύσεις, την μεγάλη συμμετοχή τους στις στάσεις εργασίας και την αντίδραση ενάντια στις επιθυμίες της διεύθυνσης του εργοστάσιου στους χώρους εργασίας. Χαρακτηριστικά θα έπρεπε να ειπωθεί πως η αγωνιστική διάθεσή τους δεν φάνηκε μόνο στις δυο 4ωρες στάσεις που πραγματοποίησαν (μια στην Αθήνα και μια κλείνοντας την εθνική οδό με τους αγρότες στο μπλόκο του Κάστρου Bοιωτίας) αλλά σε κάθε ευκαιρία, σε όλες τους τις δραστηριότητες, εντός και εκτός εργοστασίου.
Το ΔΣ του σωματίου σε συνεδρίαση στις 26/1/16 ..
αποφάσισε 48ωρη απεργία για το Σαββατοκύριακο 30-31/1/16 σαν απάντηση στην ανυποχώρητη, μέχρι εκείνη την στιγμή, τακτική της Διεύθυνσης. Ταυτόχρονα το ΔΣ αποφάσισε πως οι εργαζόμενοι, μέλη του σωματείου, για όσο θα διαρκούσαν οι κινητοποιήσεις θα έπρεπε να απέχουν από τις δραστηριότητες του συμμετοχικού μάνατζμεντ που δεν αφορούν την εργασιακή τους δραστηριότητα. Έτσι οι εργαζόμενοι δεν συμμετείχαν σε ενημερώσεις πέραν από αυτές που αφορούσαν την εργασία τους και θέματα που είχαν να κάνουν με την ασφαλή εκτέλεσή της. Ανέστειλαν την λειτουργία όλων των εθελοντικών ομάδων εργασίας καθώς και των ομάδων αυτο-διεύθυνσης της παραγωγής με τις οποίες διορθώνουν τα προβλήματα και βελτιώνουν την απόδοση της εργασίας τους. Δεν γινόταν καμία υπερωριακή εργασία αν πρώτα δεν είχε ενημερωθεί το σωματείο και δεν είχε δώσει την δική του έγκριση.
Αποτέλεσμα 4 καράβια σε αναμονή στο λιμάνι και πολλές δραστηριότητες να μην μπορούν να ολοκληρωθούν. Η τακτική αυτή δημιουργούσε μια ένταση στις σχέσεις μεταξύ εργατικού προσωπικού και διεύθυνσης καθώς αποδιοργανωνόταν το σύστημα διοίκησης. Το ΔΣ του σωματίου επενέβαινε διαρκώς ενισχυτικά για την ανύψωση του φρονήματος των εργατών, όπου δημιουργούνταν προβλήματα, με θεαματικά αποτελέσματα στην αγωνιστική τους διάθεση.
Γι’ αυτό το λόγο η διεύθυνση του εργοστασίου, την παραμονή της απεργίας κάλεσε το σωματείο και του κατάθεσε νέα πρόταση ξεκινώντας έτσι τον τελικό κύκλο διαπραγματεύσεων που κράτησαν μέχρι και την Δευτέρα 1/2/16 κομίζοντας το αξιοπρεπές αποτέλεσμα που παρουσίασε το ΔΣ στους εργαζόμενους στη γενική συνέλευση. Ένα αποτέλεσμα που μας δίνει ικανοποίηση και αναζωπυρώνει την ελπίδα των εργατών στους αγώνες που βασίζονται στην δύναμή τους και όχι στα συνδικαλιστικά γραφειοκρατικά τερτίπια. Από αυτήν την άποψη αποτελεί σημαντική νίκη του εργατικού κινήματος στην πτωχευμένη Ελλάδα.


Παπαδημητρίου Σωτήρης
Μέλος του ΔΣ του σωματίου «Ένωση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin