14 Δεκεμβρίου 2015

Διαβάζοντας ένα ακόμη αφιέρωμα για την ΑΡΑΧΩΒΑ (βίντεο και φωτό)





Αράχωβα: Η ''Αρχόντισσα του Παρνασσού'' 2 και... κάτι ώρες από την Πάτρα!







Ένας χειμερινός προορισμός που αξίζει να επισκεφθείς


Τώρα που χειμώνιασε (για τα καλά), αν και είναι ωραία η ζεστασιά και η θαλπωρή του σπιτιού, με το τζάκι και τη ζεστή σοκολάτα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να... ''πάρουν'' τα βουνά. Εξάλλου, η Ελλάδα είναι ένας προορισμός ο οποίος σε προκαλεί να τον εξερευνήσεις όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα, αφού, η ελληνική χειμερινή φύση, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ελβετικά χιονοδρομικά και τις γαλλικές Άλπεις.

Και τώρα που είπαμε χιονοδρομικό... Ποιός προορισμός σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς χειμώνας, χιόνι, βουνό;... Πολύ σωστά! Η Αράχωβα (μας πρόδωσε ο τίτλος). Είπαμε για ένα μέρος εκτός Αχαΐας, αλλά όχι και στην άλλη άκρη της Ελλάδας.

Μία χειμερινή απόδραση (136 χλμ.) που δε θα σας πάρει παραπάνω από δυόμιση ώρες για να φτάσετε ξεκινώντας από την Πάτρα. Γιατί τοpatrasevents.gr φρόντισε για εσάς και σας ετοίμασε ένα μίνι οδηγό, για να μη μείνετε με καμία απορία, από το πως θα πάτε μέχρι το τι θα φάτε!

Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και ξεκινάμε, αλλά πως θα πάμε;

Ζώνη, μουσική, διάθεση και κατευθείαν στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, από εκεί έχετε την επιλογή είτε να περάσετε από τη γέφυρα (13,20 Ε) είτε να πάρετε, και για τη βόλτα σας, το Ferry Boat (6,50 Ε). Αφού φτάσετε ''απέναντι'' στρίβετε δεξιά στην Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιτέας, συνεχίζετε την πορεία σας μέχρι να μπείτε στην Ε.Ο. Ιτέας-Άμφισσας, στη συνέχεια στρίβετε δεξιά στην Ενωτική Ιτέας-Δελφών και ακολουθείτε την Ε.Ο. Λιβαδειάς-Άμφισσας... αυτό ήταν φτάσατε στην πανέμορφη Αράχωβα!


Με το που θα πατήσεις το πόδι σου σε αυτό το μέρος το πρώτο πράγμα που θα σε μαγέψει, είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της που συνδυάζει πέτρα και ξύλο, αλλά και το πως μπορεί ένα τόσο ''παγωμένο'' μέρος να βγάζει τόση ζεστασιά. Μία βόλτα στο γραφικό και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικο αυτό χωριό (-κωμόπολη), θα σε πείσει πως έκανες την καλύτερη επιλογή γι'αυτό το χειμώνα! Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή...








Ημέρα 1η

Αφού τακτοποιηθείς στον ξενώνα που επέλεξες (έναν από τους πολλούς που θα συναντήσεις), είναι ώρα για την πρώτη εξόρμηση. Ντύσου καλά και βγες για έναν περίπατο, ώστε να γνωρίσεις καλύτερα αυτό το παραμυθένιο μέρος. Αφού πας δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω στα πέτρινα σοκάκια και ανέβεις τα... -δε θυμάμαι πόσα ήταν- σκαλιά, που οδηγούν στην εκκλησία του Άι Γιώργη, (βγάλε μία φώτο γιατί ναι... τα κατάφερες)...




... μπορείς να απολαύσεις τη μαγευτική θέα, όλη η Αράχωβα στο πιάτο, εκεί όπου τα πέτρινα κτίσματα ενώνονται με την απέραντη βλάστηση και δεν ξεχωρίζεις που τελειώνει το ένα και που αρχίζει το άλλο. Μόλις ρουφήξεις όσο καθαρό αέρα μπορείς, είναι ώρα να κατέβεις τα σκαλιά (μην αγχώνεσαι, η κατάβαση δεν έχει καμία σχέση με την ανάβαση) και να τρυπώσεις στο πρώτο ''χουχουλιάρικο'' καφέ που θα βρεις μπροστά σου και να απολαύσεις ένα ζεστό ρόφημα, σου αξίζει άλλωστε!


Tip! Μην παραλείψεις να πιεις ελληνικό καφέ που συνοδεύεται με παραδοσιακά λουκούμια!


Ήπιες το καφεδάκι σου; ζεστάθηκες;... Ώρα να φορέσεις το μπουφάν σου και να βγεις άλλη μία βόλτα στη γραφική αγορά και επειδή το περπάτημα σου άνοιξε την όρεξη... ε... λίγο και οι μυρωδιές από όλα τα ταβερνάκια που σε έχουν περικυκλώσει, μη χάσεις ευκαιρία και μπες να δοκιμάσεις όλους τους παραδοσιακούς (όλους όμως) και εκλεκτούς μεζέδες δίπλα στο τζάκι που συνοδεύονται τέλεια με ένα ποτηράκι κρασί ή ντόπιο τσίπουρο (γιατί μην ξεχνάμε και το κρύο).

Πρόταση! Φορμαέλα (παραδοσιακό τυρί) στη σχάρα με οποιοδήποτε κρεατικό έδεσμα αποφασίσεις να το συνοδεύσεις, θα με θυμηθείς!

Επιστροφή για λίγη ξεκούραση και μόλις πέσει το βραδάκι, είναι ώρα να γνωρίσεις αυτό που λέμε εμείς εδώ Αράχωβα by night. Από μικρά στέκια για παρεΐστικη τσιπουροκατάσταση, μέχρι μπυραρίες με live μουσική και μπαράκια με γευστικά cockteil, ποτά και χορό. Δε θέλει πολλές ετοιμασίες, μόνο καλή διάθεση και... αντοχή στο κρύο, γιατί... να σου πω κάτι; Αυτό το μέρος ξέρει να διασκεδάζει και τη νύχτα!










Ημέρα 2η

Ελπίζω να μην το παράκανες χθες γιατί... δεν είναι δυνατόν να ήρθες στην Αράχωβα και να μην επισκεφθείς το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600-2.250 μέτρα, στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα. Είναι το μεγαλύτερο και αρτιότερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Αφού σηκωθείς και πάρεις δυνάμεις, φόρα τον εξοπλισμό σου και πάρε τα βουνά! Αν δε διαθέτεις εξοπλισμό, κανένα πρόβλημα, μπορείς να νοικιάσεις εκεί (δεν τη γλιτώνεις για κανένα λόγο λέμε).

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 21 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 5 συνδετικά μονοπάτια και 4 mini πίστες αρχαρίων με babylifts, συνολικού μήκους 34 Km. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ υψόμετρο με το επιμέρους μήκος τους να κυμαίνεται από 300m έως 4Km, σε όλους τους βαθμούς δυσκολίας και για όλα τα επίπεδα ικανότητας. Για τους λάτρεις της περιπέτειας και της διασκέδασης υπάρχουν αρκετές εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη καθώς και ένα Snow-Funpark.


Μόλις περάσει και αυτή η γεμάτη μέρα, που σίγουρα θα σε εξαντλήσει, πριν την αναχώρησή σου (Ημέρα 3η) πήγαινε μία τελευταία βόλτα, στη γραφική αγορά, όπου μπορείς να δοκιμάσεις και να αγοράσεις, τα παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία φημίζεται ο τόπος. Μερικά από αυτά είναι είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαρακτηριστικότερη τη φέτα Παρνασσού, τη φορμαέλα (τη δοκίμασες και σε σε κάποιο ταβερνάκι σίγουρα), τις χειροποίητες χυλοπίτες και τα λουκάνικα, αλλά και τα παραδοσιακά υφαντά και τα χαλιά!


Καθώς βρίσκεσαι στο δρόμο του γυρισμού, 12 χλμ από την πόλη της Αράχωβας απέχουν οι Δελφοί, ο ''Ομφαλός της Γης'', ένας από τους σημαντικότερους και πλουσιότερους σε ευρήματα αρχαιολογικούς χώρους, με το ανακαινισμένο μουσείο και το διάσημο Ηνίοχο, καθώς και τα υπόλοιπα ευρήματα από την ιστορική περιοχή, που θα χρειαστείς 3 ώρες!!! ξενάγηση. Βέβαια και μία βόλτα στα ''ιερά'' αυτά χώματα είναι αρκετή, για να τελειώσεις το ταξίδι σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να γεμίσεις τη βαλίτσα των αναμνήσεών σου μέχρι τον επόμενο προορισμό! Ήταν ένα γεμάτο (και κουραστικό) τριήμερο, που σίγουρα θα ήθελες να διαρκέσει περισσότερο. Αν βρεις το χρόνο, τη διάθεση και όχι άφθονο χρήμα, κάνε αυτή την εξόρμηση και δε θα απογοητευτείς, εξάλλου και η δική μας Ελβετία, πλέον, αποτελεί έναν προσιτό προορισμό για όλους!


...Αν αγναντέψεις και τη δεις θα σε μαγέψει ξένε και σαν ρωτήσεις θα σου πουν Αράχωβα τη λένε...


http://www.patrasevents.gr/article/198457-araxova-i-arxontissa-tou-parnassou-2-ke-kati-ores-apo-tin-patra-picsvids

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin