3 Δεκεμβρίου 2015

Ψηφίστηκε η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων




Ψηφίστηκε χθες 2/12/2015 από τη βουλή η τροπολογία – προσθήκη στο σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» (άρθρο 50), που αφορά την παράταση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων. 

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση με την προτεινόμενη ρύθμιση αντικαθίσταται το άρθρο 49 του Ν.4325/2015 (Α’ 47) «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις», με σκοπό την παράταση ισχύος συμβάσεων για την εξυπηρέτηση των αναγκών καθαριότητας στους Δημόσιους Φορείς.


Προκειμένου να προσδιοριστούν επακριβώς οι ανάγκες του δημοσίου για προσωπικό καθαριότητας και να μελετηθεί ενόψει και των διαθέσιμων πόρων η καλύτερη μόνιμη λύση του θέματος, εισάγεται η προτεινόμενη διάταξη, της οποίας σκοπός είναι να ρυθμίσει προσωρινά την κατάσταση στον τομέα καθαριότητας των δημοσίων υπηρεσιών παρατείνοντας μέχρι την 31-12-2016 την ισχύ των υφιστάμενων συμβάσεων καθώς και όσων έχουν λήξει μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. 

Για την αντιμετώπιση του ανωτέρω θέματος προτείνεται τροποποίηση η οποία έχει ως εξής: 

Η διάταξη του άρθρου 49 του ν.4325/2015 (Α’ 47) αντικαθίσταται ως εξής: 

«Για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξαρτήτων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ., και των Ο.Τ.Α. καθώς και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α.παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι την 31.12.2016 οι ισχύουσες συμβάσεις καθώς και όσες έχουν λήξει μέχρι και 30 ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.» 

Είναι ξεκάθαρο ότι η τροπολογία της παράτασης των συμβάσεων που ψηφίστηκε αντιμετωπίζει πρόσκαιρα το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων και δεν αποτελεί μόνιμη λύση. 

Η κυβέρνηση προφασίζεται τους ίδιους λόγους «να προσδιοριστούν επακριβώς οι ανάγκες των υπηρεσιών για προσωπικό ενόψει και των διαθέσιμων πόρων», αλλά από τον περασμένο Μάιο που ψηφίστηκε η πρώτη παράταση (αρθ.49 του ν.4325/2015) υπήρχε ο χρόνος για τον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού όπως απαιτείται για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών της υπηρεσίας καθαριότητας, πράγμα που δεν έγινε, προφανώς λόγω της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται. 

Η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είναι πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος και ο αγώνας για την μετατροπή της ομηρίας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων με κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας σε μόνιμη και σταθερή εργασία, όπως και για τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων, συνεχίζεται…

http://megalo-limani.blogspot.gr/2015/12/blog-post_76.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin