7 Δεκεμβρίου 2015

Μια κρεμαστή γέφυρα ένωσε δυο κορυφές στις Ελβετικές Άλπεις (εντυπωσιακές φωτό )



Επισκέπτες περπατούν στην γέφυρα Peak Walk έχοντας θέα προς στις κορυφές του Mont Blanc, του Eiger, του Moench, του Jungfrau και του Matterhorn (Reuters)
Η πρώτη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο που ένωσε δυο κορυφές στις Ελβετικές Άλπεις σε υψόμετρο 2.950 μ. είναι γεγονός.

Η γέφυρα Peak Walk, η οποία εν μέρει έχει γυάλινο δάπεδο, επιτρέπει στους επισκέπτες να περπατήσουν ανάμεσα στις δίδυμες κορυφές Glacier 3000 και Scex Rouge, στο καντόνι Vaud της Ελβετίας. Προσφέρει μια ιλιγγιώδη θέα του χάσματος βάθους 2.000 μέτρων ανάμεσα στα βουνά, ενώ στον ορίζοντα ατενίζουν τους μεγαλοπρεπείς ορεινούς όγκους του Mont Blanc και του Eiger.
Οι εργάτες έδωσαν μια σκληρή μάχη τόσο με το χρόνο όσο και με τις απαιτητικές συνθήκες, προκειμένου η γέφυρα να είναι έτοιμη εγκαίρως για την προγραμματισμένη παράδοσή της στο κοινό το Νοέμβριο. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι στην περιοχή προκάλεσαν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα και τα συρματόσχοινα της γέφυρας μεταφέρθηκαν στο βουνό με ελικόπτερο μόλις στις αρχές του Σεπτέμβρη. Τα ελικόπτερα έκαναν μια πτήση στην κορυφή κάθε έξι λεπτά, κουβαλώντας τις απαιτούμενες ποσότητες καλωδίων και σκυροδέματος, ενώ οι εργάτες αγωνίστηκαν πυρετωδώς σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.




Η Peak Walk έχει μήκος 107 μ., πλάτος 0,80 μ. και μπορεί να δέχεται μέχρι και 300 επισκέπτες κάθε φορά, αν και ο αριθμός τους αναμένεται να περιοριστεί στους 150 για την αποφυγή συνωστισμού. Θα είναι ανοικτή όλο το χρόνο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Πάντως, η γέφυρα έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αντέξει ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 200 χλμ/ώρα.


Το κόστος κατασκευής της γέφυρας υπολογίζεται σε 1,8 εκ. ελβετικά φράγκα (1,5 εκ. ευρώ). Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τη γέφυρα προσδοκά ότι η λειτουργία της θα συμβάλλει στον διπλασιασμό της τουριστικής προσέλευσης τους καλοκαιρινούς μήνες, που σήμερα φτάνει τους 50.000 περίπου.



Η νέα γέφυρα μπορεί να αποτελεί ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα της μηχανικής, αλλά και πάλι δεν είναι η ψηλότερη κρεμαστή γέφυρα στην Ευρώπη. Αυτός ο τίτλος πηγαίνει σε μια άλλη ελβετική γέφυρα, την Titlis Cliff Walk, χτισμένη σε υψόμετρο 3.020 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.



Η κρεμαστή γέφυρα Titlis Cliff Walk



Αυτή η πεζογέφυρα κατασκευάστηκε για τις χιλιάδες των τουριστών που επισκέπτονται το χιονοδρομικό κέντρο στο Engelberg της Ελβετίας. Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε πριν δυο χρόνια, έχει μήκος περίπου 100 μ. και πλάτος 1μ. Η διάσχισή της απαιτεί να έχεις ένα νευρικό σύστημα τόσο ισχυρό όσο και τα χαλύβδινα καλώδια που την στηρίζουν. Η κατασκευή της έγινε κυρίως ως πόλος έλξης για τους τουρίστες που ανυπομονούν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη. Κάθε πέρασμα της «γέφυρας ανάμεσα στα σύννεφα» είναι μια εμπειρία ζωής.




Πηγή

http://polydrososparnassou.blogspot.gr/2015/12/blog-post_49.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin