Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Στοιχεία-φωτιά "καίνε" τον Λιακουνάκο. 'Καθαρός" δηλώνει ο ίδιος.

Δύο καταθέσεις «έκαψαν» τον Θωμά Λιακουνάκο δείχνοντας στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Βασιλική Μπράτη τις διαδρομές του μαύρου χρήματος. 

Περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν από την offshore Interaction ως μίζαΣτοιχεία από το Μονακό αλλά και οι δύο μαρτυρικές καταθέσεις οδήγησαν την ανακρίτρια να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης, εκδίδοντας εντάλμα σύλληψης σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λαικουνάκου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία

Παρόλο που ο γνωστός επιχειρηματίας αρνείται την εμπλοκή του και μιλά για βεβιασμένη απολογία, τα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια της ανακρίτριας από το Μονακό για την offshore εταιρία Interaction, η οποία φέρεται -σύμφωνα με τις αρχές- να συνδέεται στον κ. Λιακουνάκο, ήταν καταιγιστικά. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν από την συγκεκριμένη offshore ως μίζα. Τα χρήματα αυτά έφτασαν στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών της προμήθειας από την Σουηδική εταιρία Ericsson των τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ που θα τοποθετούνταν στα Βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Embraer. 

Το αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) ήταν αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εν λόγω offshore τα χρήματα διοχευτεύθηκαν σε δυο εταιρίες, τις Highwood και ΡΕΑ. 

Διαχειριστής της πρώτης εμφανίζεται ο Γιώργος Καμάρης, ο οποίος εκλήθη ως μάρτυρας από την ανακρίτρια και φέρεται να αποκάλυψε -όπως είχε πράξει και στο παρελθόν σε ανάκριση για άλλο εξοπλιστικό που είναι κατηγορούμενος- ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο πρώην Διευθυντής της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών, επί Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος. 

Όσον αφορά τη δεύτερη εταιρία (ΡΕΑ), ο χρηματιστής και κατηγορούμενος στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, Πέτρος Χριστοδουλίδης, εκλήθη από την ανακρίτρια και ξεκαθάρισε πως εκείνος είχε εντολή από τον κ. Καμάρη.

Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι δυο μαρτυρικές καταθέσεις του πρώην στελέχους της Ericsson, Λις Όλοφ Νένζελ, που φέρεται ως διαχειριστής των μαύρων ταμείων της εταιρείας, ο οποίος οικειοθελώς εμφανίστηκε στην ανακρίτρια και φέρεται να έδωσε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών απ' τους οποίους έφυγαν εμβάσματα και κατέληξαν σε λογαριασμούς της Interaction στην τράπεζα HSBC στο Μονακό.

Τότε υποβλήθηκαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής στα οποία το Μονακό δεν απάντησε καθώς από το 2003 η Interaction δεν υφίσταται, αλλά ακολούθως υποβλήθηκε σχετικό αίτημα και τα στοιχεία έφτασαν μέσω Eurojustice.

Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Μετά την προθεσμία που έλαβε προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν έχει δωροδοκήσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Λιακουνάκου έχει ως εξής:


Προκαλεί εύλογη εντύπωση, το γεγονός ότι επελέγη αυτή η «πρακτική» βεβιασμένης «απολογίας μου», καθόσον: 

α) Ήμουν πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών. 
β) Δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη.
γ) Δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.
δ) Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.

Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους) , ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ. 

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν, δημόσια, για τη σύλληψή μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζόμενους στις εταιρείες μου και το μέλλον αυτών.

Σχόλια Facebook

Blog Widget by LinkWithin