8 Απριλίου 2015

Αντίκυρα & Άσπρα Σπίτια: Ζήστε μια φανταστική μονοήμερη εκδρομή.




Eκεί που to βουνό...συναντά τη θάλασσα!


Αν η Αράχωβα είναι για τον Παρνασσό το χειµερινό ορµητήριο, τότε η Αντίκυρα είναι το γραφικο επίνειο που, µε το βλέµµα στραµµένο στη θάλασσα, µας συστήνει µια nεα οπτικη για το πωσ µπορεισ να εχεισ & τα δυο!
Στους πρόποδες του Παρνασσού, στη γη των Μουσών, τον Ελικώνα, κοντά στο µοναστήρι του Οσίου Λουκά, εκεί που η παράδοση σµίγει µε τον πολιτισµό, βρίσκεται η Αντίκυρα.


Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων... Η πρώτη κατοίκηση φαίνεται να έγινε γύρω στον 16ο αιώνα στη θέση Παλάτια και αναφέρεται µε την ονοµασία Κυπάρισσος. Η φήµη της περιοχής κατά την αρχαιότητα ήταν ευρύτατα διαδεδοµένη λόγω του ελλέβορου, µιας ρίζας µε θεραπευτικές ιδιότητες, που µάλιστα λέγεται ότι χρησιµοποίησε ο αθλητής Αντικυρέας προκειµένου να θεραπεύσει τον Ηρακλή από τη µανία του - εξ ου και η ονοµασία Αντίκυρα. Γνώρισε µεγάλη ακµή µέχρι τον 6ο αιώνα, αλλά µετά από µεγάλο σεισµό σηµειώνει τεράστια πτώση και µέχρι τον 16ο αιώνα «σιωπά»... Ως τις αρχές του 19ου αιώνα εµφανίζεται µε το όνοµα Άσπρα Σπίτια, αλλά µετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους αποτελεί δήµο και επανεµφανίζεται µε το πανάρχαιο όνοµα Αντίκυρα. Το 1958 έρχεται το ρεύµα στην Αντίκυρα, µε αφορµή την εγκατάσταση της αεροπορικής βάσης, η οποία αποτελούσε µονάδα στρατηγικής σηµασίας, δεδοµένου ότι δεν µπορούσε να βοµβαρδιστεί εύκολα από τα εχθρικά αεροπλάνα λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής της θέσης. Έτσι, µαζί και µε την ίδρυση του εργοστασίου αλουµινίου το 1960, σηµατοδοτείται η αλλαγή πορείας και η νέα διαµόρφωση του τόπου...

 



Το εργοστάσιο κάνει την εµφάνισή του...
Το γεγονός ότι τα γύρω βουνά είναι γεµάτα µε βωξίτη ήταν η αιτία να δηµιουργηθεί η Αλουµίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε, µε στόχο να αξιοποιήσει τα σηµαντικά αυτά κοιτάσµατα για την παραγωγή αλουµινίου. Η γαλλική Pechiney αποκτά το 60% του µετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το εργοστάσιο αναπτύσσεται ραγδαία και µέχρι σήµερα είναι το πρώτο στα Βαλκάνια... Όλα έγιναν πολύ συντονισµένα και µε υψηλές ευρωπαϊκές προδιαγραφές - αρκεί να αναφέρουµε ότι την περιβαλλοντική µελέτη της θάλασσας την έκανε ο Κουστώ! Δηµιουργήθηκε ολόκληρος οικισµός για τους εργαζοµένους του εργοστασίου, τα Άσπρα Σπίτια, λίγα χιλιόµετρα πριν την Αντίκυρα, που τους εξασφάλιζε παροχές που µέχρι τότε ήταν άγνωστες, και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής ήταν πλέον γεγονός... Σε ένα ψαροχώρι που µέχρι τότε ζούσε αποκλειστικά από τη θάλασσα, πανέµορφο µεν αλλά δίχως προοπτικές για τους κατοίκους του, µε τους νέους να φεύγουν για µια καλύτερη ζωή, το εργοστάσιο άλλαξε άρδην τα δεδοµένα. Δίνοντας παροχές, δηµιούργησε τάσεις επιστροφής και έγινε ένα χωνευτήρι ανθρώπων από διάφορα µέρη της χώρας, καθώς τότε απασχολούσε 5.000 εργαζοµένους (!), ενώ σήµερα 2.500 άµεσα και περίπου 20.000 έµµεσα!



Το τοπίο...
Μπορεί το εργοστάσιο να έκανε την αρχή και να αναπτύχθηκε η Αντίκυρα, όµως µιλάµε για ένα µέρος γαλήνιο, µε το προνόµιο του ότι είναι παραλιακό... Ένα γραφικό ψαροχώρι, µε το φάρο στο λιµάνι του να θυµίζει εικόνες από νορβηγικά φιορδ!


Φτάνοντας, αντικρίσαµε έναν απάνεµο κόλπο, µε το τεράστιο βουνό Κεφαλή απέναντι να «κόβει» τον ορίζοντα προς τον Κορινθιακό, αλλά από την άλλη αυτό να το κάνει ακόµα πιο ατµοσφαιρικό... Λίγα σπίτια, ένας παραλιακός δρόµος, ιδανικός για βόλτα µε τα πόδια ή µε ποδήλατο, λίγα χιλιόµετρα πιο πέρα το λιµανάκι... Περιπλανηθήκαµε, περπατήσαµε, µιλήσαµε µε τους ανθρώπους του και θαυµάσαµε τη δύναµη της οµορφιάς και της ηρεµίας του... Η παραλία του Αγίου Ισίδωρου µε την µπλε σηµαία, σε απόσταση λίγων χιλιοµέτρων, που το καλοκαίρι σφύζει από ζωή µε τα υπέροχα beach bars, πόλος έλξης επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή, είναι ονειρική! Eκτός όµως από τον Άγιο Ισίδωρο, υπάρχουν ανοργάνωτες παρθένες παραλίες, όπως τα Ποτάµια και ο Βάλτος, πίσω από τον Προφήτη Ηλία (µε τα νερά να τρέχουν από πηγές), αλλά και η Κούτρος πίσω από το βουνό. Μust εµπειρία, η διαδροµή για τον Προφήτη Ηλία, που µας µάγεψε! Φτάνοντας, η θέα από ψηλά, σε όλη την Αντίκυρα, τα Άσπρα Σπίτια, τον Κορινθιακό µέχρι, καιρού επιτρέποντος, τον Παρνασσό, κόβει την ανάσα και η ηρεµία και η ενέργεια του τόπου κατακτά όλες τις αισθήσεις... Αυτό που προσφέρει η Αντίκυρα είναι µια µοναδική εµπειρία γνωριµίας και ανακάλυψης, που θα σας κάνει να νιώσετε την επιθυµία να τη βιώσετε ξανά και ξανά!
Σήµερα...
Η Αντίκυρα αριθµεί περίπου 2.000 κατοίκους και θυµίζει µια πολύ σύγχρονη µικρή πόλη, που πραγµατοποιεί ταχέα βήµατα ανάπτυξης...! Αρκεί να κάνουµε µια βόλτα κατά µήκος της παραλίας, στο λιµανάκι µε το φάρο και τα αραγµένα tug boats (ρυµουλκά) και θα διαπιστώσουµε πως στο µικρό αυτό µέρος δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις πολύ προσεγµένες και σύγχρονες, που σίγουρα ανεβάζουν τα standards και υπόσχονται υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Ας αναλογιστούµε, µεταξύ άλλων, την ευρεία γκάµα εκλεκτών γευστικών προτάσεων - από εξαιρετικό ψάρι ηµέρας µέχρι περίτεχνες παρασκευές, όπως καρπάτσιο και ταρτάρ... Όσον αφορά στη διαµονή, µην περιµένετε πολλές προτάσεις, αλλά σίγουρα θα βρείτε προσεγµένα, άνετα και σε πολύ καλές τιµές καταλύµατα! Αν, από την άλλη, συνδυάσουµε το γεγονός ότι από τα χιόνια της Αράχωβας µόλις σε 20 λεπτά οδικώς µπορούµε να τρώµε ολόφρεσκο ψάρι δίπλα στη θάλασσα, ο προορισµός γίνεται ακόµα πιο θελκτικός! Μπορεί, βέβαια, το καλοκαίρι να γίνεται πιο ελκυστικός -µάθαµε ότι είναι και αραξοβόλι ιστιοπλοϊκών-, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι θα λησµονήσουµε το παραµυθένιο χειµωνιάτικο τοπίο που απολαύσαµε... Αυτό, όµως, που µας προκάλεσε θαυµασµό περισσότερο απ' όλα στην Αντίκυρα του σήµερα, είναι η τάση επιστροφής νέων ανθρώπων - ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια. Άνθρωποι που άφησαν την Αθήνα και άλλες µεγάλες πόλεις και ήρθαν να προσφέρουν στο χωριό τους, µε όρεξη και φρέσκες ιδέες, έφτιαξαν νέες επιχειρήσεις, έδωσαν ζωή, αέρα ανανέωσης και, σίγουρα, ώθηση στην τουριστική του ανάπτυξη. Για αυτόν το λόγο και τα πολλά ακόµα που ακούσαµε, πέρα από τη γραφικότητα, την ηρεµία του τοπίου, τη θάλασσα, την οµορφιά, αυτό που σε κερδίζει στην Αντίκυρα είναι οι άνθρωποί της, που η αγάπη και η προσπάθεια για τον τόπο τους αλλά και για τους επισκέπτες του είναι συγκινητική!
Χρηστικά
Βενζινάδικα: µέχρι τις 22:00
ΑΤΜ Εθνικής Τράπεζας
2 φαρµακεία, συνεχώς διανυκτερεύον
Super market
Απόσταση από Αθήνα: 170 χλµ., µέσω της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαµίας
Απόσταση από Αράχωβα: 28 χλµ. (20΄ οδικώς)


Αλλοτροπία
Λαϊκή Ακαδηµία Γραµµάτων, Τεχνών & Παράδοσης



Όταν βρεθείτε στην περιοχή, µην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Αλλοτροπία! Με έδρα την Αντίκυρα, ο πολιτιστικός αυτός σύλλογος µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στεγάζεται σε ένα χώρο 800 τ.µ., στο κτήριο του γυµνασίου, και δραστηριοποιείται λιγότερο από ένα χρόνο. Ξεκίνησε µε εθελοντική πρωτοβουλία των ιδρυτικών του µελών, που θέλησαν να δηµιουργήσουν έναν πολυχώρο πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και ιστορικό, µε σκοπό να ενθαρρύνουν και να προαγάγουν την έρευνα και τη µελέτη πάνω σε πνευµατικά και καλλιτεχνικά θέµατα. Να διαδώσουν τα ήθη, τα έθιµα, τη µουσική, την τέχνη, να διαφυλάξουν την πολιτιστική µας κληρονοµιά, µε κίνητρο την ανάπτυξη του πνευµατικού, αλλά και βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας και τη διάθεση προσφοράς στους ανθρώπους.

 

Παρ' όλη τη µικρή µέχρι στιγµής διάρκεια δραστηριοποίησής του, η προσπάθεια, η αγάπη και η αποφασιστικότητα όλων των συµµετεχόντων έχει ήδη φέρει αξιόλογα αποτελέσµατα! Έχει δηµιουργηθεί ένα σύµπλεγµα 11 αιθουσών, 3 εκ των οποίων φιλοξενούν µεγάλη λαογραφική συλλογή (εντύπωση προκαλεί η πληθώρα αυθεντικών ενδυµασιών απ' όλη την Ελλάδα). Μία λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη µε 20.000 βιβλία (!), εκ των οποίων τα 3.000 είναι σπάνιες και παλιές εκδόσεις, ενώ υπάρχει και αναγνωστήριο. Υπάρχουν, επίσης, δύο αίθουσες τέχνης• η πρώτη φιλοξενεί δύο φορές το µήνα εκθέσεις καλλιτεχνών και η δεύτερη είναι µόνιµη πινακοθήκη µοντέρνας τέχνης (πίνακες, φωτογραφίες, σύγχρονα γλυπτά), µε συνολικά 60 έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών -30 εξ αυτών Ιταλοί-, οι οποίοι έχουν κάνει δωρεά τα έργα στην πινακοθήκη. Αυτή τη στιγµή, βρίσκεται σε εξέλιξη και η δηµιουργία αίθουσας φυσικής ιστορίας (από πετρώµατα µέχρι έντοµα και ζώα). Πέραν των θεµατικών αιθουσών, ο σύλλογος έχει 60 δραστηριότητες, από σεµινάρια ψηφιδωτού, κοπτικής-ραπτικής, γευσιγνωσίας, µέχρι οργάνωση διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων (διοργανώνονται και υλοποιούνται από ανθρώπους άριστα καταρτισµένους). Έχουν αποκλειστικά ανθρωπιστικούς, µορφωτικούς και καλλιτεχνικούς µη κερδοσκοπικούς σκοπούς.

 

Τα 31 σήµερα µέλη του, σκηνοθέτες, ψυχολόγοι και σχολικοί σύµβουλοι, µέχρι χοροδιδάσκαλοι και οικονοµολόγοι, προσφέρουν τις γνώσεις και το χρόνο τους αφιλοκερδώς, ενώ συνεχώς υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο που θα µας ξεναγήσουν µε προθυµία! Οι βιωµατικές αυτές δράσεις διατίθενται στο κοινό δωρεάν ή µε κάποιο συµβολικό ποσό. Εµείς ευχόµαστε να συνεχίσει το λαµπρό έργο που επιτελεί µε τον ίδιο ζήλο, αλλά και να γίνει παράδειγµα προς µίµηση για ακόµα περισσότερες τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες!
Σηµείωση: Ενηµερωθείτε για όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου στο Αλλοτροπία
Καθηµερινά, 10:00-13:00 & 17:00-21:00
Τηλ. 22670 42698, κιν. 6977261015 (vod.), 6936053484 (vod.), 6985966264 (w.up) 
allotropia@yahoo.gr, parasxaraki@hotmail.com, tzouvalis@yahoo.gr
'Ασπρα Σπίτια
Η ζωή στο... Attenberg!*

Κάτω από τη σκιά του επιβλητικού Παρνασσού, συναντάµε έναν οικισµό διαφορετικό από τους άλλους,... ζωντανή απόδειξη πως, όταν υπάρχει κίνητρο, οι άνθρωποι µπορούν να κάνουν θαύµατα!



Κατευθυνόµενοι από την Αράχωβα προς την Αντίκυρα, ένα συγκρότηµα λευκών σπιτιών στην παραλία Διστόµου µας κάνει να τραβήξουµε χειρόφρενο! Πρόκειται ουσιαστικά για το µοναδικό... χωριό στη χώρα που χτίστηκε από την αρχή για να στεγάσει τους εργάτες µίας και µόνης επιχείρησης, της Αλουµίνιον της Ελλάδος (σήµερα ανήκει στον Όµιλο Μυτιληναίου).


Η ιστορία του (µε τους 1.600 περίπου σήµερα κατοίκους) ξεκινά το 1960, όταν η τότε κυβέρνηση Κ. Καραµανλή εκχώρησε στη γαλλική εταιρεία Pechiney τα δικαιώµατα για την ίδρυση εργοστασίου που θα εκµεταλλευόταν τα σπουδαία κοιτάσµατα βωξίτη της περιοχής για να παράγει αλουµίνιο. Ωστόσο, λόγω της µεγάλης απόστασης από πόλεις, προέκυψε το ερώτηµα πού θα ζούσαν οι εργαζόµενοι. Έτσι αποφασίστηκε η ίδρυση του οικισµού και ο µεγάλος αρχιτέκτονας Κ. Δοξιάδης έφερε εις πέρας αυτό το έργο (µαζί µε άλλους, που τον διαδέχθηκαν) µε πλήρη επιτυχία, αφού το αποτέλεσµα ήταν ένα χωριό-πρότυπο: ολόλευκα σπίτια που κοιτάζουν προς τη θάλασσα, άριστη ρυµοτοµία και αρχιτεκτονική, προηγµένες (ειδικά για εκείνη την εποχή) υποδοµές, ιδανικές συνθήκες για την ανατροφή παιδιών, αθλητικές εγκαταστάσεις, θερινός κινηµατογράφος και παροχές που µέχρι τότε οι άνθρωποι δεν φαντάζονταν καν! Εντύπωση µας έκανε το γεγονός ότι κανείς -ακόµα και σήµερα- δεν µένει εκεί αν δεν έχει κάποιου είδους σχέση µε το εργοστάσιο,... γι' αυτό άλλωστε τα Άσπρα Σπίτια είναι γνωστά και ως «ο οικισµός του αλουµινίου». Ένας οικισµός, όµως, που συνεχώς εξελίσσεται,... χτίζονται καινούρια σπίτια -µάλιστα, υπάρχει ολόκληρη περιοχή µέσα στο χωριό, µε ονοµασία «162», που προέκυψε από τις ισάριθµες νέες κατοικίες που χτίστηκαν εκεί-, έχει αξιόλογες επιχειρήσεις (όπως το café bar Μedeon και το Ms) και σφύζει από ζωή, ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες, οπότε και η παραλία του αποτελεί πόλο έλξης!




Κατηφορίζοντας από ψηλά µοιάζει µε κυκλαδίτικο τοπίο, µε τις ολόλευκες αυτόνοµες µικρές του κατοικίες να φτάνουν µέχρι τη θάλασσα... Μπορεί να µας προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι µια ολόκληρη περιοχή δηµιουργήθηκε από το µηδέν για έναν και µόνο σκοπό, να στεγάσει τους εργαζόµενους και τις οικογένειές τους, εντυπωσιακότερο όµως ήταν το αποτέλεσµα...! Σχεδόν µισό αιώνα µετά, συνεχίζει να ζει στους δικούς της ρυθµούς. Η ηρεµία του τοπίου, σε συνδυασµό µε τη νησιώτικη αύρα που αποπνέει, κάνει το χρόνο να σταµατά και αναλογίζεται κανείς, ατενίζοντας τον ορίζοντα, τι κατάφερε να κάνει ένα εργοστάσιο!
*Το μέρος ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα με τη -βραβευμένη- ταινία της Αθηνάς - Ραχήλ Τσαγγάρη ''Attenberg'', που γυρίστηκε εδώ.


ΑΨΛ Μεδεών


Ένας από τους λόγους που οι κάτοικοι των Άσπρων Σπιτιών είναι περήφανοι για το χωριό τους είναι και η Αθλητική και Ψυχαγωγική Λέσχη «Μεδεών», ένα σωµατείο µε µεγάλη προσφορά. Ιδρύθηκε το 1965, σχεδόν ταυτόχρονα µε τον ίδιο τον οικισµό, µε σκοπό να δώσει διέξοδο στις ανάγκες άθλησης και, ευρύτερα, τις ψυχαγωγικές, πνευµατικές, δηµιουργικές ανάγκες των κατοίκων. Η ΑΨΛ Μεδεών ανέπτυξε τµήµατα σε πολλά αθλήµατα (ιστιοπλοΐα, βόλεϊ, µπάσκετ, πόλο, σκοποβολή, τένις, κολύµβηση, χάντµπολ, στίβο κ.ά.) και ανέδειξε σηµαντικούς αθλητές, µε πανελλήνιες αλλά και βαλκανικές νίκες -όπως στη σκοποβολή-, ενώ οι οµάδες χάντµπολ και πόλο έφτασαν µέχρι την Α΄ Εθνική και Β΄ Εθνική αντίστοιχα. Η Λέσχη έχει µεγάλη προσφορά και στον πολιτιστικό τοµέα, µε διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων, κινηµατογραφικών προβολών και θεατρικών παραστάσεων. Φέτος, στις 11 Ιουλίου 2015, ο Μεδεών θα γιορτάσει τα 50 χρόνια του: ένας σηµαντικός σταθµός σε µια αξιέπαινη πορεία!
(Νηρέως 1, Άσπρα Σπίτια, τηλ. 22670 41465, www.medeon-ac.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin