27 Απριλίου 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Αργύρη Σφουντούρη που επέζησε στο Δίστομο





Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αργύρη Σφουντούρη, που επέζησε της σφαγής του Διστόμου και τιμήθηκε πρόσφατα από τους Γερμανούς στην κρατική τους τηλεόραση (Vid)


Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Αργύρη Σφουντούρη, που επέζησε της σφαγής του Διστόμου όταν ήταν τεσσάρων ετών.


Η συνάντηση θα γίνει στις 16:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ζωή του Αργύρη Σφουντούρη έγινε ντοκιμαντέρ από τον Stefan Haupt, υπό τον τίτλο "Ένα τραγούδι για τον Αργύρη".

Απέσπασε μάλιστα το βραβείο κοινού στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο Αργύρης Σφουντούρης γεννήθηκε το 1940 στο Δίστομο και έχει 3 μεγαλύτερες αδελφές. Αυτός είναι το στερνοπούλι της οικογένειας.
H συγκλονιστική ιστορία του Σφουντούρη

Στις 10 Ιουνίου του 1944 χτυπάει το χωριό μια απρόσμενη συμφορά. Στρατιώτες μιας ειδικής μεραρχίας των Ες-Ες επιτίθεται στο Δίστομο ως εκδίκηση για το θάνατο μερικών συμπατριωτών τους σε μία μάχη με Έλληνες αντάρτες κοντά στο διπλανό χωριό.

Οι Γερμανοί στρατιώτες σκοτώνουν πρώτα 12 αγρότες και μετά σφάζουν ολόκληρο τον πληθυσμό του χωριού. Σκοτώνουν πάνω από 200 κατοίκους, βρέφη, παιδιά, εγκύους γυναίκες, ακόμη και τους ηλικιωμένους. Ο μικρός Αργύρης χάνει τους γονείς του και άλλους 30 συγγενείς. Η σφαγή, που γίνεται μόλις τέσσερις μέρες μετά την εισβολή των συμμάχων στη Νορμανδία, στις 6 Ιουνίου του 1944, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί.

"Ήμασταν κρυμμένοι μέσα στο σπίτι με τις αδελφές μου και τον πατέρα μου. Όταν πήγαμε να φύγουμε για να μη μας κάψουν οι Γερμανοί, έπιασαν τον πατέρα μου και τον εκτέλεσαν λίγα μέτρα πέρα από το σπίτι. Εγώ και οι αδελφές μου σωθήκαμε επειδή ένας από τους καλούς Γερμανούς μας έκανε νόημα να μην βγούμε από το σπίτι", έχει δηλώσει ο Σφουντούρης.

Στη συνέχεια ο μικρός Αργύρης καταλήγει μαζί με τις αδελφές του σε ένα ορφανοτροφείο του Πειραιά μαζί με περισσότερα από χίλια ακόμη ορφανά του πολέμου. Λόγω της ευάλωτης υγείας του μεταφέρεται σε ένα μικρότερο ορφανοτροφείο της Αθήνας, στην Εκάλη. Στην ηλικία των 8,5 ετών καταλήγει στην Ελβετία, στο παιδικό χωριό Πεσταλότσι του Τρόγκεν, μέσω μιας αποστολής του Ερυθρού Σταυρού.

Μεγαλώνει διαβάζοντας διαρκώς και μόλις τελειώνει το λύκειο στο Τρόγκεν πηγαίνει στη Ζυρίχη όπου σπουδάζει στο Πολυτεχνείο (ΕΤΗ) μαθηματικά, πυρηνική φυσική και αστροφυσική.

Κατά τη διάρκεια της μαύρης επταετίας στην Ελλάδα μπαίνει στη μαύρη λίστα της Χούντας καθώς δεν σταματά να αρθρογραφεί υπέρ της ελευθερίας.

Το 1994, με αφορμή την 50η επέτειο της σφαγής του Διστόμου ο Αργύρης Σφουντούρης διοργανώνει σε συνεργασία με την κοινότητα του Διστόμου στο Ευρωπαϊκό κέντρο πολιτισμού στους Δελφούς ένα "Συνέδριο για την Ειρήνη".

Το 1995 μαζί με τις τρεις αδελφές του καταθέτει αγωγή στη Γερμανία. Μαζί του καταθέτουν αγωγή και ακόμη 290 Έλληνες ζημιωθέντες, συγγενείς και επίγονοι από το Δίστομο. Έκτοτε ο Αργύρης Σφουντούρης αγωνίζεται για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Έτσι βρέθηκε και καλεσμένος στη σατιρική εκπομπή του ZDF όπου και τιμήθηκε από τους οικοδεσπότες


http://news247.gr/eidiseis/politiki/o-alekshs-tsipras-synanta-ton-argurh-sfoyntourh-poy-epezhse-sto-distomo.3435550.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin