3 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - Προβλήματα στην διάστρωση των πιστών



Προβλήματα στην διάστρωση των πιστών 2.3.2015
Αγαπητοί φίλοι και επισκέπτες του Χ.Κ. Παρνασσού,
Τις τελευταίες ημέρες γίναμε δέκτες παραπόνων αναφορικά με την διάστρωση των πιστών του κέντρου, τόσο με post στο facebook, όσο και σε προσωπικές συνομιλίες στο κέντρο......Τα παράπονα αφορούσαν την διάστρωση των πιστών το τελευταίο Σαββατοκύριακο και θα θέλαμε αφού σας ζητήσουμε συγνώμη για την μη ικανοποιητική διάστρωση να μας επιτρέψετε να σας εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους αυτό συνέβη.

1. Από τις 8 το πρωί της Παρασκευή και μέχρι τις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου δεχθήκαμε συνολικά πάνω από 1 μέτρο υγρό, βαρύ χιόνι, σε όλα τα χιονοδρομικά πεδία του κέντρου και μάλιστα με ισχυρούς ανέμους (φαινόμενο χιονο-καταιγίδας).
2. Το νέο χιόνι έπεσε πάνω στο παγωμένο υπάρχον στρώμα χιονιού με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πτώση χιονοστιβάδων και μάλιστα μεγάλου βαθμού (Νο 4), σε όλες τις κρίσιμες απότομες πλαγιές του βουνού. Αυτός είναι και ο λόγος που το Σάββατο λειτούργησαν μόνο τα Κελάρια, ενώ η Φτερόλακα παρέμεινε κλειστή για λόγους ασφαλείας.
3. Ο βαθμός δυσκολίας της διάστρωσης των πιστών ήταν τέτοιος που τα ξημερώματα Σαββάτου από τις 4:00 έως τις 8:00, οι μπλε πίστες στα Κελάρια πατήθηκαν μόνο με χρήση βίντσι επειδή η απλή άνοδος των διαστρωτικών σε τέτοιο χιόνι ήταν αδύνατη.
4. Σε επόμενο στάδιο, πραγματοποιήσαμε νέα διάστρωση πιστών το βράδυ του Σαββάτου από τις 18:00 έως τις 24:00, έτσι ώστε να αποφύγουμε την παγοποίηση του υγρού χιονιού από την αναμενόμενη ξαστεριά, με στόχο την δημιουργία μιας σφιχτής και ασφαλούς βάσης σε όλα τα χιονοδρομικά πεδία για το πρωί της Κυριακής.
5. Ωστόσο, επειδή μετά από ένα μια τόσο μεγάλη ποσότητα και ποιότητα φρέσκου χιονιού η διάστρωση δεν είναι δυνατόν να είναι άριστη, πραγματικά η εικόνα των πιστών του κέντρου αναπόφευκτα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Στην συνολική εικόνα των χιονοδρόμων προστέθηκε και η επικίνδυνη παγωμένη κρούστα που υπήρχε εκτός των πιστών, η οποία δεν επέτρεψε τους λάτρεις του freeride να κινηθούν ελεύθερα εκτός πίστας.
6. Η διοίκηση του κέντρου επέλεξε να μην επαναλάβει διάστρωση το πρωί της Κυριακής, διότι σε αυτή την περίπτωση θα καταστρεφόταν η παγωμένη βάση (φαινόμενο τριμμένου πάγου) με αποτέλεσμα να έχουμε πιθανόν πολλά ατυχήματα. Αυτή μας η επιλογή έγινε με μόνο σκοπό την ασφαλέστερη κίνηση των χιονοδρόμων
7. Η ποιότητα της διάστρωσης των πιστών είναι ιδιαίτερα σημαντική για το κέντρο και φυσικά και για τους επισκέπτες χιονοδρόμους. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ο συνδυασμός μεγάλης χιονόπτωσης με την συγκεκριμένη ποιότητα χιονιού και την ξαστεριά, είναι αδύνατον να οδηγήσει σε άριστη διάστρωση των πιστών την επόμενη ημέρα. Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι:
8.• Καθυστερεί η μετάλλαξη του χιονιού και η απόκτηση συνοχής με αποβολή του εγκλωβισμένου αέρα, γεγονός που δεν επιτρέπει στις φρέζες των διαστρωτικών να έχουν καλό αποτέλεσμα.
• Το μεγάλο βάρος των διαστρωτικών (8-10 τόνους) τα κάνουν να βυθίζονται στο βαθύ φρέσκο χιόνι δημιουργώντας αλλεπάλληλες αυξομειώσεις (σειράδια) ανάμεσα στις διαστρώσεις, ακόμη και μετά από πολλές επαναλήψεις.
• Η προηγούμενη παγωμένη βάση, δυσχεραίνει τα διαστρωτικά με βίντσι στις απότομες κόκκινες πίστες και τα εκτρέπει σε επικίνδυνη ολίσθηση με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ομοιόμορφη διάστρωση.
Η σύνηθες τακτική τόσο στα κέντρα του εξωτερικού, όσο και στο ΧΚ Παρνασσού, είναι οι απότομες πίστες σε περιπτώσεις μεγάλων χιονοπτώσεων να δίδονται στους χιονοδρόμους αρχικά απάτητες ώστε να πατηθούν από τις διελεύσεις των χιονοδρόμων, ώστε να αποφευχθεί το βύθισμα των διαστρωτικών. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση, αυτό ήταν αδύνατο λόγω της ιδιαίτερα επικίνδυνης κρούστας που είχε δημιουργηθεί και μια τέτοια ενέργεια μπορούσε να οδηγήσει σε ιδιαίτερα επικίνδυνους τραυματισμούς.
Στόχος του Χ.Κ. Παρνασσού είναι να παρέχει τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες στους επισκέπτες με γνώμονα όμως πρώτα από όλα την ασφάλεια. Η δημιουργία σφιχτών και ομοιόμορφων επιφανειών είναι ο στόχος της υπηρεσίας διάστρωσης πιστών, αλλά λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που οδηγούν σε παγοποίηση αυτό ήταν αδύνατο.
Ζητούμε την κατανόηση όλων των επισκεπτών και θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι κάνουμε πάντα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να σας παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες χιονοδρομίας.

Σας ευχαριστούμε.
Blog Widget by LinkWithin