Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

Και η ΑΡΑΧΩΒΑ τίμησε τον Σπύρο Γεωργίου.(φωτό και βίντεο)

Η  νέα Αραχωβίτισσα  της αφίσας , λίγες δεκαετίες αργότερα..

Μία ακόμη ξεχωριστή βραδιά για την Αράχωβα και τα «σπλάχνα της»  η αποψινή .

Σε μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο στολίδι της Αράχωβας, στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, η Αραχωβίτικη κοινωνία, τίμησε τον παλαιό φωτογράφο ΣΠΥΡΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
Ο παππούς Σπύρος,
όπως τον αποκαλώ και ας είναι ο νονός μου, στην δεκαετία του 50 κυρίως, με μια φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, αποτύπωνε  με τον φακό του, τις καθημερινές και εορταστικές στιγμές της εποχής του, που για εμάς σήμερα μας φαίνονται ένα μακρινό γεγονός και σε  πολλούς  φαίνεται μια απίστευτη εικόνα της  Αράχωβας , που  ήταν μια εντελώς διαφορετική περιοχή, μη κοσμοπολίτικη και μακριά από τις σημερινές της  φανφάρες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, οι 2 πατέρες των εκκλησιών μας, ο Δήμαρχος Δ.Α.Α. κος Γεωργακός, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Δ.Α.Α. κος Γιαννέλος , ο πρόεδρος του τοπικού και κάποιοι σύμβουλοι .
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν αρκετοί Αραχωβίτες από όλες τις ηλικίες, καθώς και άλλοι πολίτες γειτονικών περιοχών.
Τα πηγαδάκια έδιναν και έπαιρναν με τις προσπάθειες όλων να επικεντρώνονται στην αναγνώριση προσώπων που υπήρχαν στις φωτογραφίες.

Η μουσική επένδυση, στο βιντεάκι που έπαιζε  στην αίθουσα , το οποίο παρουσίαζε αρκετό φωτογραφικό υλικό του παππού, ήταν άλλο ένα θετικό σημείο της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κος Ιωάννης Φάππας, σαν υπεύθυνος του ΛΜΑ .
Ακολούθησε ο πρόεδρος του τοπικού Αράχωβας κος Βρούλιας.
Κατόπιν τον λόγο πήρε κος Γιαννέλος , ο οποίος κράτησε την υπόσχεση του και η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα . Η πραγματοποίηση της εν λόγω έκθεσης στο «σπίτι της» , οφείλετε αποκλειστικά στον κο Γιαννέλο.
Τιμητική πλακέτα στον παππού, έδωσε ο Δήμαρχος κος Γεωργακός.
Εκ μέρους της οικογένειας , μίλησε και ευχαρίστησε τους πάντες η κόρη του παππού, κα Γεωργία Ληξουργιώτη. Το ποιηματάκι βέβαια που ανέγνωσε «ήταν όλα τα λεφτά».
" Ωραία εκείνα τα χρόνια που είμαστε παιδιά
Βλέπουμε φωτογραφίες θυμόμαστε πολλά...

Ποτε μες στα λουλουδια ποτε μες στα χαλια
Πότε με τραγουδια ποτε με παιδιά..
Πέρασαν τα χρονια τα παιδικα
Και τώρα αναπολούμε ολα τα παλια...


Μεγάλη τεχνολογία ηρθαν τα κινητά
Αλλαξανε τα πράγματά περασαν τα καλα...

Γιαυτο μαζέψαμε φωτογραφίες πολλές απο το"ΦΩΤΟ ΣΠΥΡΑΚΙ"
. Αναμνηστικες...

Μας δείχνουν την Αραχωβα......διάφορες σκηνές
Βόλτες γλεντια και χαρές...

Γραμμενο απο τα παιδιά σου που σε αγαπουν
Εγγόνια και δισέγγονά και ολα σε τιμουν...

Ελάτε να ταξιδέψουμε στο φωτογραφικό υλικό
Και σας ευχαριστούμε που είσαστε εδω....Ευχαριστούμε την"ΑΛΛΟΤΡΟΠΙΑ"που έκανε την αρχή
Και το"ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ" που ακολουθεί..."

Ευχαριστούμε πολυ τους...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΟΧΑΡΗ (Αδελφος μας)
ΣΤΑΘΗ ΓΙΑΝΝΕΛΟ
ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΠΑ
ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΜΝΑ (Γιατο πολυ ομορφο βιντεακι της)
Και όλους όσους προσφέρθηκαν να στηθεί αυτή  η έκθεση....
Και εσάς που είσαστε εδώ...!!!!!!!!

ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Κα ΛΗΞΙΟΥΡΓΙΩΤΗ.


Και  για να κλείσουμε  το πρώτο μέρος της βραδιάς , θα πρέπει να συγχαρούμε για τον εθελοντισμό τους , για την επαγγελματικότητα τους και για  αμέριστη υποστήριξη τους , αρκετούς ακόμα ανθρώπους , που βοήθησαν να βγει εις πέραν αυτή η εκδήλωση.
Με φόβο να ξεχάσω κάποιους , θα αναφέρω τα ονόματα κάποιων εκ των βασικών συντελεστών :
ΙΩΑΝΝΗΣ  ΦΑΠΠΑΣ , ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΜΝΑ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΡΟΣ, ΠΑΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ. (Ας με συγχωρέσουν όσοι δεν βλέπουν το όνομα τους εδώ).
Και δύο λόγια από την Ελένη :
«‘Ημουν μικρό παιδάκι,μόλις 15 μηνών , όταν οι γονείς μου με πήγαν στα Άσπρα Σπίτια και πήγαινα μπουσουλώντας στο μαγαζί της κας Λείας και του Σπύρου , εκείνο με τα κουμπάκια , κλωστούλες κ.α. .Η μοίρα το  ήθελε μετά από αρκετά χρόνια να παντρευτώ το βαφτιστήρι τους, τον Παναγιώτη και σήμερα να παραβρεθούμε όλοι μαζί  σε  αυτή την όμορφη τιμητική εκδήλωση».
Αυτό ήταν το πρώτο μέρος της βραδιάς…
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς , έχει να κάνει με την δημιουργία μιας οργανωμένης βιβλιοθήκης , στο επάνω όροφο του ΛΜΑ.Και εδώ έδρασε ο εθελοντισμός  και η ακατάπαυστη εργασία κυρίως 2 ατόμων, του ΙΩΑΝΝΗ ΦΑΠΠΑ και του ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ, που από το πουθενά έστησαν μια καταπληκτική βιβλιοθήκη, η οποία πιστεύουμε ότι σε λίγο καιρό θα γίνει σημείο αναφοράς της Αράχωβας.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι, έψαχναν  αρκετές ώρες τα βιβλία της βιβλιοθήκης, ανακαλύπτοντας  ιστορικά αρχεία, φωτογραφίες, αναφορές και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Και ακόμα είναι στην αρχή η συγκεκριμένη προσπάθεια.


Με τον παππού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΘΟΥΚΟ-ΘΕΟΧΑΡΗ
 


Ακολουθεί και φωτογραφικό υλικό από τους υπόλοιπους χώρους του ΛΜΑ.

Μίνι κυβερνητικό πηγαδάκι

Κλείνοντας  την σημερινή μου παρουσίαση, θα ήθελα να ευχαριστήσω και εγώ  από πλευράς μου, όσους πίστεψαν σε αυτήν την εκδήλωση  και που από χρόνια προσπαθούσα να πραγματοποιηθεί στην Αράχωβα.
Πιστεύω ότι «οι συγκυρίες ήθελαν» , πρώτα η έκθεση να παρουσιαστεί στο δεύτερο σταθμό του κου Σπύρου, στην Αντίκυρα και στο κτίριο της «ΑΛΛΟΤΡΟΠΙΑΣ» , του οποίου οι υπεύθυνοι έδωσαν και αυτοί σήμερα το παρών στην αποψινή  εκδήλωση.


Τέλος ευχαριστώ και τη μικρή ρεπόρτερ του e-hani !!!!!

Σε λίγη ώρα  και βίντεο από την  διπλή εκδήλωση

Σχόλια Facebook

Blog Widget by LinkWithin