Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

Τι προκάλεσε την μοιραία κλίση του F-16 προς τα δεξιά και την συντριβή ;


Οι όποιες ελπίδες να έχουν διασωθεί οι δύο πιλότοι μας που ήταν χειριστές του F -16 που συνετρίβη στην Ισπανία,μειώνονται φυσικά δραματικά ,κάθε λεπτό που περνά χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι είναι έστω ανάμεσα στους πολλούς τραυματίες. Οι χειριστές θεωρούνται αγνοούμενοι και η αγωνία μεγαλώνει. Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία.

Τι οδήγησε στην συντριβή του διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους F 16; 

Στον κινητήρα και στα πηδάλια του αεροσκάφους θα επικεντρωθούν οι έρευνες. Το ενδεχόμενο κάποιο “ξένο αντικείμενο” να “τίναξε στον αέρα” τον κινητήρα είναι πιθανό. Όπως και η σοβαρή βλάβη στα πηδάλια,σαφώς πιο σπάνια περίπτωση.

Ωστόσο ιπτάμενοι της ΠΑ επισημαίνουν ότι ο τρόπος της ξαφνικής πτώσης μόλις 40 πόδια από τα έδαφος είναι κάτι που προκαλεί ερωτήματα πολλά. Το αεροσκάφος “εγειρε” προς δεξιά μόλις “ξεκόλλησε” από το έδαφος , και το φτερό του ακούπμπησε στο έδαφος. Σ΄ αυτό το δεξί φτερό ήταν φορτωμένο ένα ακριβές ομοίωμα ενός πυραύλου αντιραντάρ τύπου Harm. Πιθανολογούν ότι μπορεί κάτι να μην έχει πάει καλά στην διαχείριση της φόρτωσης των όπλων του αεροσκάφους.

Όπως και να ΄χει η τραγωδία στην Ισπανία έχει συγκλονίσει την ελληνική ΠΑ αλλά και το NATO.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με την συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια άσκησης:

«Εκφράζουμε την θλίψη μας και την οδύνη μας για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο Ισπανία. Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας».Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε την βαθιά του λύπη για την τραγωδία της συντριβής του ελληνικού F16 κατά την διάρκεια νατοικής άσκησης στην Ισπανία. 

"Είμαι βαθύτατα θλιμμένος από τη συντριβή ενός ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους στη βάση Los Llanos στην Ισπανία, απο το οποίο έχουν χαθεί ζωές.

Πρόκειται για μια τραγωδία που επηρεάζει όλη την οικογένεια του ΝΑΤΟ. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και στα έθνη όσων έχασαν τη ζωή τους, και εύχομαι μια ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Το αεροπλάνο έπαιρνε μέρος σε μια άσκηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Τακτικής Ηγεσίας του ΝΑΤΟ (NATO Tactical Leadership Programme), η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της πολυεθνικής συνεργασίας στις αεροπορικές επιχειρήσεις."


http://www.onalert.gr/stories/ti-prokalese-tin-moiraia-klisi-tou-f16-pros-ta-dexia/40311

Σχόλια Facebook

Blog Widget by LinkWithin