25 Σεπτεμβρίου 2014

Χωρίς τον παραλίμνιο και το δίκτυο αποχέτευσης του Οικισμού μπαίνει ταφόπλακα στο Λιδωρίκι


Κώστας Κουτσούμπας Πρόεδρος Τ.Κ. Λιδωρικίου: Χωρίς τον παραλίμνιο και το δίκτυο αποχέτευσης του Οικισμού μπαίνει ταφόπλακα στο Λιδωρίκι. Θα δώσω έμφαση στην καθημερινότητα και σε υποδομές που θα φέρουν ανάπτυξη στην κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Θα παλέψω προκειμένου να μην υποστεί άλλη υποβάθμιση το Λιδωρίκι, σε όλους τους τομείς





Αν και νέος σε ηλικία ο νέος Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιδωρικίου κ. Κώστας Κουτσούμπας έχει όραμα και συγκεκριμένες προτάσεις για την περιοχή του. Σε συνέντευξή του στην ΩτΦ, μιλά εφ’ όλης της ύλης, κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να υποστεί το Λιδωρίκι περεταίρω υποβάθμιση, σε ζητήματα υπηρεσιών, υγείας, παιδείας, έργων.

Στις προτεραιότητες του θέτει στο πρώτο σκαλί τα προβλήματα της καθημερινότητας ενώ ξεκαθαρίζει πως αν δε γίνει το έργο του παραλίμνιου και του δικτύου αποχέτευσης του οικισμού Λιδωρικίου, τότε θα μπει ταφόπλακα στην Κοινότητα.

Ο κ. Κουτσούμπας δεν παραλείπει να αναφερθεί στα προβλήματα κτηνοτρόφων και αγροτών, στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τις υποδομές που χρειάζονται προκειμένου η πρωτεύουσα του Δήμου Δωρίδας, να αποκτήσει ξανά τη θέση που της αξίζει. 

Προτεραιότητα στην καθημερινότητα

Έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας πρόκειται να δώσει ο νέος Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιδωρικίου κ. Κώστας Κουτσούμπας. Καθαριότητα, δρόμοι, πλατείες, κοιμητήρια είναι τα βασικά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί κατά την πενταετία, τα οποία όπως επεσήμανε πρέπει να διατηρήσει σε όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο. Ο κ. Κουτσούμπας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης, τονίζοντας πως πρέπει πάση θυσία να δουλέψει πιο σωστά. «Η ανακύκλωση ξεκίνησε από τον προηγούμενο Δήμο, όμως το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα. Η διαλογή των απορριμμάτων είναι πλέον τρόπος ζωής για τους κατοίκους και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνεται η αποκομιδή στους μπλε κάδους συχνότερα. Αυτή τη στιγμή όταν γεμίζουν οι κάδοι της ανακύκλωσης, αναγκαστικά τα πετούν στους πράσινους. Έτσι η όποια προσπάθεια πάει χαμένη και οι πολίτες αποθαρρύνονται. Σε κάθε περίπτωση η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων πρέπει να είναι συστηματικότερη, ώστε να έχει καλύτερη απόδοση και το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Βασικό να διατηρηθούν οι υπηρεσίες στην έδρα του Δήμου

Ο κ. Κουτσούνμπας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης στέγασης για τις υπηρεσίες του Δήμου στο Λιδωρίκι, προκειμένου να διατηρηθούν στην έδρα. Όπως μας ενημέρωσε, είχε παραχωρηθεί από ιδιώτη στο Δήμο, κτίριο για τη στέγαση των υπηρεσιών, όμως η μίσθωση αυτή λήγει το επόμενο διάστημα και έτσι πρέπει απαραίτητα να τεθεί το ζήτημα για μία ακόμα φορά στο τραπέζι, αλλά αυτή τη φορά να δοθεί οριστική λύση. «Πρέπει οι υπηρεσίες που έχει κρατήσει το Λιδωρίκι να βρουν μία μόνιμη στέγη. Η παραχώρηση λήγει και πρέπει η Δημοτική Αρχή να εξετάσει αν θα ζητήσει παράταση ή αν θα μεταφερθούν κάπου αλλού. Σε κάθε περίπτωση η όποια λύση βρεθεί πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρόεδρος. Σε γενικότερα πλαίσια πάντως ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε πως το Λιδωρίκι εκτός από το ότι αποτελεί έδρα του Δήμου, εξυπηρετεί όλα τα ορεινά χωριά, θέτοντας ευθέως το ζήτημα ότι δεν πρέπει καμία άλλη υπηρεσία να φύγει από την περιοχή. 

Να επανδρωθεί το Κέντρο Υγείας

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που έθιξε στην ΩτΦ, ο κ. Κουτσούμπας είναι η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, όμως λόγω της έλλειψης γιατρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εξέφρασε φόβους για το μέλλον. «Το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου αδιαμφισβήτητα εξυπηρετεί ολόκληρη την ορεινή Δωρίδα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις. Δεν είναι δυνατόν για μία απλή συνταγογράφηση να αναγκάζονται οι πολίτες να πηγαίνουν στην Άμφισσα ή να μην υπάρχει γιατρός για κάποιο επείγον περιστατικό. Αν εξακολουθήσει να υπολειτουργεί, όπως παλαιότερα το Κέντρο Υγείας, δεν θα ερημώσουν μόνο τα χωριά, αλλά και η πρωτεύουσα του Δήμου», τόνισε ο κ. Πρόεδρος. 

Δεν θα δεχτούμε καμία υποβάθμιση στα σχολεία μας

Αναφερόμενος στα σχολεία του Λιδωρικίου ο Πρόεδρος, επεσήμανε πως μπορεί για φέτος το Δημοτικό να γλίτωσε την υποβάθμιση, ωστόσο όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε τίποτα δεν είναι σίγουρο για τις επόμενες χρονιές. «Και φέτος λειτουργούν κανονικά όλα τα σχολεία της Κοινότητας, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο. Μετά την περσινή πρόταση που υποβάθμιζε το Δημοτικό Σχολείο σε πενταθέσιο, ο φόβος πάντα είναι ορατός. Μπορεί προσωρινά να γλίτωσε, όμως δεν ξέρουμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση ως Κοινότητα και ως Δήμος, δεν πρέπει να δεχθούμε καμία αλλαγή στο σχολικό χάρτη της περιοχής, γιατί αυτόματα θα σημάνει και η υποβάθμιση του Λιδωρικίου», υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας.

Να ανοίξουν τα μουσεία άμεσα

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα προσπαθήσει να λύσει άμεσα ο κ. Κουτσούμπας, είναι η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου και της Αρχαιολογικής Συλλογής. Όπως επισημαίνει στην ΩτΦ, θεωρεί κομβικής σημασίας για το Λιδωρίκι τα δύο Μουσεία, τα οποία μπορούν να προσφέρουν στην Κοινότητα όχι μόνο την πολυπόθητη ανάπτυξη αλλά και πολιτισμική ανάταση. Τα κτιριακά θέματα λοιπόν που αντιμετωπίζουν τα δύο Μουσεία, είναι από τις πρώτες ενέργειες που θα επιχειρήσει να δώσει λύσεις ο κ. Πρόεδρος, προκειμένου να τεθούν επιτέλους σε λειτουργία. «Αν και οι εργασίες στο κτίριο που θα στεγαστεί το Λαογραφικό Μουσείο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Απομένουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις τις οποίες θα ζητήσω να τελειώσουν άμεσα. Αναφορικά με την Αρχαιολογική Συλλογή, θεωρώ ότι πρέπει να γυρίσει πάση θυσία στο Λιδωρίκι. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες στο χώρο που θα εκθέσουμε τη Συλλογή, ζήτημα που παραμένει στάσιμο τα τελευταία χρόνια. Από τα πρώτα θέματα που θα θέσω στη Δημοτική Αρχή λοιπόν, θα είναι η ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών ώστε να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα μουσεία, που έχουν να προσφέρουν πολλά στην Κοινότητα», ανέφερε. 

Απαραίτητη η τουριστική προβολή και κάποιες υποδομές

Αν και το Λιδωρίκι δεν αποτελεί τουριστική περιοχή, έχει δυνατότητες ανέλιξης, οι οποίες όμως προϋποθέτουν την δημιουργία κάποιων μικρών υποδομών αλλά και την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κοινότητας. Ο Πρόεδρος κ. Κουτσούμπας, μιλώντας στην ΩτΦ, για τις τουριστικές δυνατότητες του Λιδωρικίου, επεσήμανε πως η Λίμνη του Μόρνου σε συνδυασμό με τα Μουσεία και κάποιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μπορούν να κάλλιστα να φέρουν κόσμο στην περιοχή. «Η Λίμνη του Μόρνου και τα δύο Μουσεία, αποτελούν βασικό κίνητρο για να επισκεφτεί κάποιος το Λιδωρίκι. Επιπλέον διαθέτουμε και κάποιες περιπατητικές διαδρομές οι οποίες είναι αναξιοποίητες μέχρι σήμερα. Έχω στόχο λοιπόν να διανοίξω κάποια μονοπάτια και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα να αποκτήσουμε επισκεψιμότητα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το Λιδωρίκι αυτή τη στιγμή διαθέτει κάποιες μικρές υποδομές, όπως καταλύματα, καφετέριες κ.α. κι έτσι σε κάθε περίπτωση μπορεί να υποστηριχθεί η τουριστική ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας. 

Άμεση εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων

Επιπλέον ο κ. Κουτσούμπας θα δώσει ειδικό βάρος στα προβλήματα και την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων, αφού το Λιδωρίκι αποτελεί κυρίως κτηνοτροφική περιοχή. Ο καθαρισμός – συντήρηση των αγροτικών δρόμων, η ύδρευση και η συντήρηση των δεξαμενών θα είναι από τις βασικές προτεραιότητές του, προκειμένου να διευκολύνονται τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι γεωργοί της περιοχής. 

Χωρίς τον παραλίμνιο και το δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού Λιδωρικίου μπαίνει ταφόπλακα στην Κοινότητα

Αναφορικά με τα έργα, ο κ. Πρόεδρος θα δώσει έμφαση σε κάποια έργα υποδομής και καλλωπισμού της Κοινότητας, από τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια λύθηκαν τα όποια προβλήματα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης. 

Συγκεκριμένα τα έργα που θα προσπαθήσει να υλοποιήσει έχουν ως εξής:

- Αλλαγή οργάνων στις δύο παιδικές χαρές, προκειμένου να γίνουν πιο ασφαλείς και να λειτουργούν βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. 

- Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, με στόχο την βελτίωση της εικόνας της Κοινότητας.

- Ανάπλαση του Αλσυλλίου Ζωοδόχου Πηγής. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για την κατασκευή ενός χώρου αναψυχής. Επειδή απαιτεί όμως μεγάλη χρηματοδότηση, πρέπει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα.

- Ολοκλήρωση του γηπέδου ποδοσφαίρου.

Το βασικότερο έργο όμως για τον κ. Κουτσούμπα είναι ο παραλίμνιος αγωγός και το δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού Λιδωρικίου, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χωρίς αυτό μπαίνει αυτόματα ταφόπλακα στην περιοχή. 

Τέλος ο κ. Πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη να υλοποιηθεί το έργο του περιφερειακού δρόμου, μέσω κάποιου προγράμματος. 

πηγή: Η Ώρα της Φωκίδας
Blog Widget by LinkWithin