19 Ιουνίου 2014

Η πόλη στο νερό και η πύλη της Βαλτικής Θάλασσας: Κίελο






Το Κίελο, η πρωτεύουσα του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και σημαντική πόλη για τη ναυπηγική και τη ναυσιπλοΐα για πολλά χρόνια, σφραγίζεται σήμερα από ένα δραστήριο φοιτητικό στιλ, έναν ανέμελο τρόπο ζωής και αστικό προφίλ. Αυτό γίνεται αισθητό και λόγω της όμορφης θέσης του Κίελου στον ομώνυμο κόλπο αλλά και λόγω του μοντέρνου, ευρύχωρου κέντρου της πόλης, όπως στην οδό Dänische Straße, γνωστή και ως "το καλό σαλόνι του Κίελου", με τα πολλά, διατηρημένα κτίρια από την εποχή της ίδρυσης της πόλης που αποπνέουν θαλασσινό αέρα.
Προσθήκη στο ταξιδιωτικό πρόγραμμα





Λιμάνι, ναυπηγεία και η πύλη προς τη Σκανδιναβία

Όταν η θάλασσα φτάνει μέχρι την καρδιά της πόλης, το κυρίαρχο στοιχείο είναι το νερό. Αυτό διακρίνεται στο εκτεταμένο λιμάνι της Βαλτικής Θάλασσας, στους τεράστιους γερανούς των ναυπηγείων, στα μεγάλα φεριμπότ της σκανδιναβικής αποβάθρας και φυσικά στην Εβδομάδα του Κίελου, η οποία έχει χαρίσει στο Κίελο τον τίτλο της πρωτεύουσας της ιστιοπλοΐας.

Η σπουδαιότητα της πόλης ως κέντρο της ναυπηγικής και της ναυσιπλοΐας φάνηκε και από τη ραγδαία - και αρκετά αμεθόδευτη - ανάπτυξή της τον 19ο αιώνα. Μετά από τις σοβαρές καταστροφές που υπέστη κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη έπρεπε να αναδημιουργηθεί στο πνεύμα των καιρών, με μοντέρνο, φιλικό και απλόχωρο προφίλ. Η προσοχή εστιάστηκε κυρίως στη θέση του κέντρου της πόλης και στη σύνδεσή της με το νερό, ενώ αποφεύχθηκε πλήρως η ανακατασκευή των κατεστραμμένων ιστορικών κτιρίων. Παρόλα αυτά, το κέντρο της πόλης αξιοποιείται ξανά με συνέπεια και, χάρη στην ανακατασκευή της ιστορικής οδού Eggerstedtstraße και την αναδιαμόρφωση της παλιάς αγοράς, ανοικοδομείται ξανά ένα τμήμα του παλιού κέντρου του Κίελου.

Θαλασσινός αέρας και το πιο διάσημο μουσικό φεστιβάλ του βορρά


Η γραφική ακτή Steilküste στην περιοχή Kiel-Friedrichsort, πολυάριθμες παραλίες στην περιοχή της πόλης, ο δρόμος Fördepromenade στη δυτική όχθη, οι υδατοφράκτες στο κανάλι της βόρειας Βαλτικής Θάλασσας στο Kiel-Holtenau, το λιμάνι Marinehafen και η συνοικία Marineviertel, ο Βοτανικός Κήπος του πανεπιστημίου Christian Albrechts, ο δρόμος Holstenstraße – ένας από τους παλαιότερους πεζόδρομους της Γερμανίας – ή η ενδιαφέρουσα αναδιπλούμενη κατασκευή της γέφυρας Hörnbrücke, είναι μερικά από τα υπέροχα αξιοθέατα του Κίελου. Όπως και τα πολυάριθμα μουσεία της πόλης: Το Ναυτικό Μουσείο στο Sartorikai, το Μουσείο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, η Πινακοθήκη με μια θαυμάσια συλλογή από αντίκες και το Μουσείο Μηχανολογίας, είναι μόνο μερικά από αυτά. Ευχάριστες και πολύπλευρες πολιτιστικές νότες χαρίζει και το Θέατρο του Κίελου, το Πολωνικό Θέατρο και η Φιλαρμονική Ορχήστρα. Ένα ιδιαίτερο καλοκαιρινό γεγονός αποτελεί το φημισμένο μουσικό φεστιβάλ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν – ένας πόλος έλξης για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Το Κίελο είναι ένας όμορφος προορισμός για όλους, ίσως και επειδή εδώ δημιουργούνται οι πιο γευστικές "παπαλίνες Κίελου", η τυπική θαλασσινή λιχουδιά της πόλης.
Blog Widget by LinkWithin