24 Φεβρουαρίου 2014

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ :‎ΠΟΥ‬ βρίσκονται τα 70 έργα και οι 44 Αγιογραφίες;....

_____________________


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ
1885-1978
_____________________
Τον Θεόδωρο Λαζαρή, θα τον βρούμε γεννημένο στη Λεβαδειά στα 1885. ‘Εφυγε στα 1978. Από Αραχωβίτη πατέρα, χρόνια εγκατεστημένο στη Λεβαδειά, ελληνοράπτης στο επάγγελμα και με τη Λεβαδείτισσα μητέρα του Μαρία, από το γένος Α. Σίμου.
Με χίλιες στερήσεις και μια υποτροφία από τον Δήμο Λεβαδέων διέγραψε μια πλούσια καλλιτεχνική καριέρα στο χώρο της ζωγραφικής.
Από μικρός που ζωγράφιζε στις αυλές της Λεβαδειάς, στα φαράγγια και στα ποτάμια της, ζυμώθηκε με την ποίηση της ζωγραφικής.
Τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Δ. Γερανιώτη, Γ. Ροϊλό και Γ. Ιακωβίδη αγιογράφησε όλες τις εκκλησίες και στη Μητρόπολη Λεβαδειάς, γίνεται γνωστός, βραβεύονται τα έργα του στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Τοπιογράφησε εικόνες και άλλες συνθέσεις παίζοντας με το φως και το χρώμα. Είναι ιδιότυπος ιμπρεσιονιστής και διακρίνονται οι πίνακές του για τις χρωματικές διαθλάσεις του φωτός. 
Στη γενέτειρά του δώρησε 70 έργα και 44 αγιογραφίες, για να κοσμήσουν το πνευματικό κέντρο του Δήμου Λεβαδέων και το Βυζαντινό Μουσείο του Οσίου Λουκά.

*Κείμενο: Γιώργος Κωσταγιάννης
Aναδημοσίευση  :  Aπό Θάρρος Βοιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin